Domácí meduňkový sirup

Doma zvyknu připravit všelico, je to například domácí povidla nebo marmeláda, čalamády, sladké zavařené hrušky, jablíčka, třešně, ... No je toho opravdu hodně. Naposledy jsem vyzkoušela vyrobit domácí meduňkový sirup, který používám například v létě do limonád nebo po lžičkách piji každé ráno na lačno. Má léčivé účinky, takže jako prevence je to skvělá bylinka. Meduňkový sirup je výborný proti nespavosti, nevolnosti a úzkosti. Doporučené jsou maximálně 2 - 3 šálky čaje denně. Jen upozornění, že spíše se tomu sirup říká, ale určitě to nemá takovou konzistenci. Z tohoto množství jsem měla 3x lahvičku 370ml, pak jednu malou od přesnídávky a na jeden testovací čaj. Autor: Dulinka

Přidal:, 1.5.2017
Kategorie: Nápoje, Zavařeniny
Domácí meduňkový sirup

Suroviny

2 litrymeduňky (listy i stonky)
1.5 litruvody
1 lžícekyseliny citronové
350 gcukru

Postup přípravy

  1. Meduňku (předem ji neumývám, protože je ze zahrádky) zalijeme převařenou vlažnou vodou a uložíme nejlépe do tmy a do chladna na 24-48 hodin. Po uplynutí daného času meduňku scedíme přes jemné plátýnko do kastrůlku (listy a stonky vyhodíme). Vodu s vylouhovanou meduňkou začneme zahřívat na sporáku.
  2. Přidáme kyselinu citronovou a asi minutku dvě mícháme. Poté přidáme cukr a mícháme do jeho úplného rozpuštění. Přivedeme k varu a provaříme cca 5min. Hotový sirup necháme vychladnout a plníme do skleniček či lahviček. Může být vlažný, ale ne úplně horký.
  3. Sirup lze užívat po lžičkách, zalít horkou vodou jako čaj a nebo v létě jako osvěžující limonádu s kostkami ledu.
  4. Meduňkový sirup je výborný proti nespavosti, nevolnosti a úzkosti. Doporučené jsou maximálně 2 - 3 šálky čaje denně. Jen upozornění, že spíše se tomu sirup říká, ale určitě to nemá takovou konzistenci. Z tohoto množství jsem měla 3x lahvičku 370ml, pak jednu malou od přesnídávky a na jeden testovací čaj.

Můj blog: Dobroty Dulinka