NejRecept.cz Dezerty Koláče Domácí mini větrníky plněné pudinkovo-smetanovým krémem
Domácí mini větrníky plněné pudinkovo-smetanovým krémem
Recept Domácí mini větrníky plněné pudinkovo-smetanovým krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Mini větrníky s jemným krémem zvládne doma úplně každý. Stačí vám na to jen dobrý recept, jako je tento, který jsem vyzkoušela nedávno, když jsem dezert pekla známým na oslavu. Výsledné větrníky byly nadýchané, křehké a jako stvořené ke kávě.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   17.5.2025

Domácí mini větrníky plněné pudinkovo-smetanovým krémem

Mini větrníky s jemným krémem zvládne doma úplně každý. Stačí vám na to jen dobrý recept, jako je tento, který jsem vyzkoušela nedávno, když jsem dezert pekla známým na oslavu. Výsledné větrníky byly nadýchané, křehké a jako stvořené ke kávě.

55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Vanilkový krém:

150 g
krystalový cukr
15 g
vanilkový cukr
60 g
kukuřičný škrob
3 ks
žloutek
500 ml
mléko
200 ml
33 % smetana

Těsto:

200 ml
voda
80 g
máslo
1/3 lžičky
sůl
120 g
hladká mouka
3 – 4 ks
vejce

Dále:

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Větrníky jsou tradičním dezertem, který nesmí chybět na mnoha oslavách nebo svátečně prostřených stolech. Jejich příprava je o něco náročnější a zdlouhavější, takže je dělám jen občas, což je i důvod, proč jsou pro nás doma stále velmi vzácné. Určitě je vyzkoušejte, nebudete litovat.

  1. Do hrnce dáme krystalový a vanilkový cukr, kukuřičný škrob, žloutky a mléko. Vše důkladně promícháme.
  2. Takto připravenou směs dáme na sporák a vaříme, dokud nevznikne hustá kaše. Tu stáhneme z ohně a necháme vychladnout.
  3. Mezitím si připravíme těsto. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme máslo, sůl a začneme vařit. Jakmile se máslo rozpustí, přidáme mouku a důkladně mícháme, dokud nevznikne jednolitá hmota. Tu dáme do mísy, počkáme přibližně 3 minuty, aby mírně vychladla, a poté do ní rozklepneme a zapracujeme vejce.
  4. Připravené těsto vložíme do cukrářského sáčku, pomocí kterého začneme na plech tvarovat menší větrníčky. Aby neměly příliš ostré špičky, prstem namočeným ve vodě je mírně zploštíme.
  5. Větrníky pečeme přibližně 10 minut při teplotě 190 °C. Poté ji snížíme na 170 °C a pečeme dalších 30 minut.
  6. V míse vyšleháme smetanu dotuha. Poté znovu prošleháme vychladlý pudinkový krém, který jsme připravili v krocích č. 1 a 2. Do prošlehaného pudinku postupně zapracujeme smetanu.
  7. Krém vložíme do cukrářského sáčku a naplníme jím větrníky, které jsme rozkrojili napůl. Nakonec můžeme dezert ještě posypat moučkovým cukrem a máme hotovo.

Mini větrníky dejte před podáváním alespoň na hodinu do lednice, aby krém ztuhl a dezert se lépe jedl. Pokud máte rádi karamel, můžete vyzkoušet tyto karamelové větrníky podle starého receptu, které jsou skutečně neodolatelné.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář