NejRecept.cz Dezerty Koláče Domácí mini větrníky s pudinkovo-smetanovým krémem, které chutnají lépe než ty z cukrárny.
Domácí mini větrníky s pudinkovo-smetanovým krémem, které chutnají lépe než ty z cukrárny.
Recept Domácí mini větrníky s pudinkovo-smetanovým krémem, které chutnají lépe než ty z cukrárny.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Příprava domácích větrníků mě vždy odrazovala. Myslela jsem si, že odpalované těsto je příliš složité, a proto jsem se mu velkým obloukem vyhýbala. Dělala jsem to však zbytečně, protože celý proces není vůbec náročný. Nemluvě o tom, že výsledný dezert je neodolatelný.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   21.1.2025

Domácí mini větrníky s pudinkovo-smetanovým krémem, které chutnají lépe než ty z cukrárny.

Příprava domácích větrníků mě vždy odrazovala. Myslela jsem si, že odpalované těsto je příliš složité, a proto jsem se mu velkým obloukem vyhýbala. Dělala jsem to však zbytečně, protože celý proces není vůbec náročný. Nemluvě o tom, že výsledný dezert je neodolatelný.

50 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Krém:

1 ks
vejce
4 ks
žloutek
100 ml
mléko
150 g
škrob
900 ml
mléko
250 g
krupicový cukr
30 g
vanilkový cukr
130 g
máslo

Smetanová vrstva:

250 ml
smetana ke šlehání

Těsto:

120 ml
rostlinný olej
250 ml
voda
2 špetky
sůl
30 g
krupicový cukr
150 g
hladká mouka
4 ks
vejce

Na dokončení:

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Domácí mini větrníky jsou dokonalým dezertem, kterým ohromíte každou návštěvu. Jejich příprava je o něco delší ve srovnání s bublaninou nebo jiným rychlým koláčem, ale nemusíte se jí vůbec bát. Těsto i krém připravíte bez jakýchkoliv problémů.

  1. Nejprve si připravíme krém. Do hrnce dáme jedno celé vejce a čtyři žloutky. Ručně promícháme, přidáme 100 ml mléka a škrob, a znovu důkladně mícháme, aby ve směsi nezůstaly hrudky.
  2. Do druhého hrnce nalijeme 900 ml mléka, přidáme krupicový a vanilkový cukr. Promícháme a dáme vařit. Jakmile mléko dosáhne bodu varu, stáhneme ho z plotny a přidáme k žloutkové směsi. Tu následně umístíme na sporák, snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme 3 až 4 minuty. Když směs zhoustne, zakryjeme ji fólií a necháme vychladnout.
  3. Mezitím si připravíme těsto. Do hrnce nalijeme rostlinný olej a vodu. Přidáme sůl, cukr a dáme vařit. Když voda vře, stáhneme hrnec z tepla a přidáme hladkou mouku. Promícháme a vrátíme na oheň. Vaříme 2 minuty. Následně hrnec stáhneme z ohně a směs necháme vychladnout.
  4. Do vychladlé směsi postupně zašleháme vejce a hotovou ji přemístíme do cukrářského sáčku. Pomocí něj začneme tvořit menší kolečka na plech vyložený pečicím papírem. Ostrý vrch, který na kolečkách zůstal, odstraníme pomocí lžičky namočené ve vodě a kolečka následně také mírně postříkáme vodou.
  5. Takto připravená kolečka vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme přibližně 20 minut. Po 20 minutách stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 20 minut. Po upečení troubu vypneme, pootevřeme a kolečka v ní necháme ještě 20 minut.
  6. Do mísy dáme změklé máslo, které pomocí mixéru vyšleháme, a postupně do něj zapracujeme vychladlý pudink. Hotový krém vložíme do cukrářského sáčku a začneme jím plnit kolečka, která jsme rozkrojili na polovinu.
  7. Na pudinkový krém následně naneseme ještě smetanovou vrstvu. Na tu jen vyšleháme smetanu, kterou přemístíme do cukrářského sáčku. Naplněná kolečka přiklopíme vrchní částí, poprášíme cukrem a servírujeme.

Větrníky zdobte cukrem těsně před podáváním, aby se nerozpustil a těsto kvůli němu nezvlhlo. Při stříkání těsta na plech dbejte na to, aby byl mezi kolečky dostatečně velký prostor. Větrníky totiž zvětší svůj objem.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář