Domácí pařené buchty s kakaem, ořechy a mákem

Už dávno jsem nedělala domácí pařené buchty, proto jsme je měli včera k obědu, přestože byla neděle a měl by být oběd slavnostnější. Nemusíme mít přece stále v neděli k obědu maso a kuřecí polévku. Nevěděla jsem se rozhodnout, zda si dám s mákem, ořechy nebo s kakaem, proto jsem si udělala trojkombinaci přímo na talíři. Já velmi nedávám do posypu cukr, proto ten si přidá každý kolik chce. A nezapomeňte na máslo, to nesmí chybět. Autor: Triniti

Přidal:, 3.7.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Domácí pařené buchty s kakaem, ořechy a mákem

Suroviny

1 ksvejce
100 mloleje
500-550 mlmléka
3 lžícecukru
1 lžičkasoli
1 kgpolohrubé mouky
1 kostkadroždí
ořechy, mák, kakao na posyp
máslo na polití
džem nebo povidla na plnění

Postup přípravy

  1. Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout, dokud zdvojnásobí svou velikost.
  2. Po vykynutí těsto rozválíme na pracovní desce rozdělíme ho na stejné čtverce, které naplníme džemem nebo marmeládou a pěkně uzavřeme do kuličky.
  3. Takto připravené buchty necháme ještě kynout cca půl hodinu a pak můžeme napařovat v parním hrnci. Do hrnce dáváme vždy po méně, aby se nedotýkaly a trvá to cca 18 - 20 minut.
  4. Z této dávky mi vyšlo 36 buchtiček. Na talíři posypeme ořechy, mákem nebo kakem a polijeme máslem.