Domácí pečená povidla

Vynikající povidla, která nemá žádnou konkurenci. Už jsem je vařila vícekrát, zásoby z minulého roku se minuly a nyní přišel znovu čas na výrobu této sladké pochoutky, kterou plním domácí buchty, pirohy, jen tak si je zvyknu i natřít na chlebíček. Jediné, co vám zabere čas při příprave je čištění švestek. O ostatní se postará pouze samotná trouba a vy můžete dělat cokoliv jiného. Autor: Karambola

Přidal:, 30.8.2018
Kategorie: Zavařeniny
Čas přípravy:
Čas vaření:
Domácí pečená povidla

Suroviny

4 kgvypeckované švestky
500 gtřtinový cukr (i obyčejný může být)
350 mlocet
kokosový olej

Postup přípravy

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a umeleme na mlýnku na maso, abychom měli rychlejší pečení. Můžete také pomixovat tyčovým mixérem, ale mám vyzkoušeno, že mnohem rychleji je, pokud švestky pomelete na mlýnku na maso (použila jsem nejmenší dírky).
  2. Pomleté ​​švestky smícháme v misce s octem a cukrem a tuto směs vylijeme do vymazaného pekáčku. Já mažu kokosovým olejem, ale pokud použijete máslo nebo jiný tuk, myslím, že by to nemělo vadit.
  3. Takto připravený plech vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a necháme péct. Pečeme 4-6 hodin, podle toho, kolik šťávy pustí švestky. Pečeme bez míchání. Pokud jste švestky pomleli najemno, nemusíte pak mixovat tyčovým mixérem, pokud nahrubo a vadí vám menší hrudky ze švestek, tak ještě promixujte.
  4. Horkou povidla dáme do lahviček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Zakryjeme utěrkou a necháme takto úplně vychladnout.