Domácí pletýnky posypané mákem

Pochutnali jsme si. Snídaně byly konečně jako za starých časů s domácím pečivem, máslíčkem a medem. K tomu kafíčko a čajíček. Autor: Mineralka

Recept Domácí pletýnky posypané mákem

Suroviny

Potřebujeme:
1 kghl. mouky
3 hrnkyhl. mouky
2 hrnkyhrubá mouka
2 kostkydroždí
1 ksvejce
3 hrstikr. cukr
1 hrstsoli
2 kopcovité vařečky sádla
2 naběračky mléka
teplá voda podle potřeby
Dále budeme potřebovat:
vejce na potření
mák na posypání

Postup přípravy

  1. Mouky prosejeme přes jemné síto do misky, přidáme vejce, cukr, sůl a sádlo. V teplém a oslazeném mléce rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek. Nakonec ho přidáme k ostatním surovinám a zpracujeme těsto. Postupně přiléváme teplou vodu - podle potřeby.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Vypracujeme vláčné těsto - dá to dost práce, protože je toho hodně, ale když chcete chutné domáci pečivo tak pšt a cico makej :). Necháme kynout hodinu zakryté utěrkou na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné části a ty ještě na další 4 části, ze kterých vyválíme hada. Z hada upleteme pletýnky, které ukládáme na plech.
  3. Necháme chvíli kynout a potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem, případně kmínem nebo různými semínky.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 25 minut.
  5. Pochutnali jsme si. Snídaně byly konečně jako za starých časů s domácím pečivem, máslíčkem a medem. K tomu kafíčko a čajíček.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky