NejRecept.cz Zavařeniny Povidla Domácí POCTIVÁ švestková povidla
Domácí POCTIVÁ švestková povidla
Recept Domácí POCTIVÁ švestková povidla
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Janaha

Vždy když je dobrá úroda švestek vařívala moje mamka s tátou povidla venku na dvoře, v měděném kotli. Výborně se ní plní buchty a rohlíčky, protože při pečení nevytéká a bonus navíc, je zcela bez cukru :) Autor: Janaha

Janaha    ·   22.8.2016

Domácí POCTIVÁ švestková povidla

Vždy když je dobrá úroda švestek vařívala moje mamka s tátou povidla venku na dvoře, v měděném kotli. Výborně se ní plní buchty a rohlíčky, protože při pečení nevytéká a bonus navíc, je zcela bez cukru :) Autor: Janaha

Suroviny
zralé sladké švestky
měděný kotel, kotlina na dřevo
"veslo" - vařečka s dlouhou rukojetí ve tvaru L na míchání
dřevo na topení
Postup receptu
Vytisknout
  1. Zralé (sladké a měkké) švestky omyjeme a vypeckujeme. Pak je umeleme na masovém mlýnku a dáme do měděného kotle (my máme 50 l). Pod kotlem zatopíme dřevem a švestkovou masu trpělivě mícháme a vaříme několik hodin (obvykle 5 - 6 hodin i více), dokud se její objem nerozředí minimálně na polovinu.
  2. Ke konci vaření, když je povidla už dost hustá, je třeba dávat pozor aby se nechytila. Tuto závěrečnou fázi míchání doporučuji přenechat mužským členům rodiny :). Hotová povidla by měla být černá, hustá a sladká jako med.
  3. Horkou lžící rozdělíme do čistých a suchých sklenic a rychle zavíčkujeme. My skleničky dáváme ještě (naskládané na plechu) do horké trouby, kterou ale hned vypneme (něco jako obdoba suchého dunstu, když se zavařenina balí do deky).
  4. Poznámka: I když se podle mého popisu může zdát, že toto vaření je primitivní jednoduché, zdání klame. Na vaření povidel touto starou metodou potřebujete nejméně 2 osoby (nejlépe i více), protože zatímco jeden míchá, ten druhý musí přikládat dřevo pod kotel. A pak se samozřejmě vystřídají, protože několikahodinové míchání povidel je fyzicky dost náročné :). Nejdůležitějším členem "týmu" je podle mě "topič" (u nás je to můj táta). Dobrý povidla závisí na tom, jak "topič" topí pod kotlem, proto doporučuji někoho, kdo má zkušenosti s topením se dřevem v kotly. Protože pokud "topič" topí málo a povidla vře pouze pomaličku, budete ho vařit 2 dny a když topí příliš, povidla vám vykypí a připálí a garantuji vám, že ten smrad (a čištění kotle) si zapamatujete na dlouho :))).

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář