Domácí POCTIVÁ švestková povidla

Vždy když je dobrá úroda švestek vařívala moje mamka s tátou povidla venku na dvoře, v měděném kotli. Výborně se ní plní buchty a rohlíčky, protože při pečení nevytéká a bonus navíc, je zcela bez cukru :) Autor: Janaha

Přidal:, 22.8.2016
Kategorie: Povidla, Zavařeniny
Recept Domácí POCTIVÁ švestková povidla

Suroviny

zralé sladké švestky
měděný kotel, kotlina na dřevo
"veslo" - vařečka s dlouhou rukojetí ve tvaru L na míchání
dřevo na topení

Postup přípravy

  1. Zralé (sladké a měkké) švestky omyjeme a vypeckujeme. Pak je umeleme na masovém mlýnku a dáme do měděného kotle (my máme 50 l). Pod kotlem zatopíme dřevem a švestkovou masu trpělivě mícháme a vaříme několik hodin (obvykle 5 - 6 hodin i více), dokud se její objem nerozředí minimálně na polovinu.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Ke konci vaření, když je povidla už dost hustá, je třeba dávat pozor aby se nechytila. Tuto závěrečnou fázi míchání doporučuji přenechat mužským členům rodiny :). Hotová povidla by měla být černá, hustá a sladká jako med.
  3. Horkou lžící rozdělíme do čistých a suchých sklenic a rychle zavíčkujeme. My skleničky dáváme ještě (naskládané na plechu) do horké trouby, kterou ale hned vypneme (něco jako obdoba suchého dunstu, když se zavařenina balí do deky).Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Poznámka: I když se podle mého popisu může zdát, že toto vaření je primitivní jednoduché, zdání klame. Na vaření povidel touto starou metodou potřebujete nejméně 2 osoby (nejlépe i více), protože zatímco jeden míchá, ten druhý musí přikládat dřevo pod kotel. A pak se samozřejmě vystřídají, protože několikahodinové míchání povidel je fyzicky dost náročné :). Nejdůležitějším členem "týmu" je podle mě "topič" (u nás je to můj táta). Dobrý povidla závisí na tom, jak "topič" topí pod kotlem, proto doporučuji někoho, kdo má zkušenosti s topením se dřevem v kotly. Protože pokud "topič" topí málo a povidla vře pouze pomaličku, budete ho vařit 2 dny a když topí příliš, povidla vám vykypí a připálí a garantuji vám, že ten smrad (a čištění kotle) si zapamatujete na dlouho :))).

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne