NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Domácí Raffaello kuličky, které vypadají a chutnají jako ty pravé. Originální recept od paní Margitky.
Domácí Raffaello kuličky, které vypadají a chutnají jako ty pravé. Originální recept od paní Margitky.
Domácí Raffaello kuličky, které vypadají a chutnají jako ty pravé. Originální recept od paní Margitky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

Raffaello kuličky miluji a kupuji si je často i během roku. Na Vánoce jsem se však rozhodla, že je zkusím připravit doma. Daly mi sice zabrat, protože recept je čistě můj, poskládaný z více variant, ale výsledek stál za to. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.12.2024

Domácí Raffaello kuličky, které vypadají a chutnají jako ty pravé. Originální recept od paní Margitky.

Raffaello kuličky miluji a kupuji si je často i během roku. Na Vánoce jsem se však rozhodla, že je zkusím připravit doma. Daly mi sice zabrat, protože recept je čistě můj, poskládaný z více variant, ale výsledek stál za to. Autor: Margita Markovičová

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

podle potřeby
oplatky na dorty
podle potřeby
voda

Krém:

250 g
máslo
200 g
bílá čokoláda
1 bal.
salko
70 g
strouhaný kokos
150 g
mleté mandle
podle potřeby
celé mandle

Na obalení:

200 g
strouhaný kokos
1 ks
salko
podle potřeby
strouhaný kokos (na finální obalení)
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Raffaello kuličky jsou křupavé a sladké. Aby byly přesně podle mých představ, zkombinovala jsem více receptů dohromady a vytvořila svůj vlastní. Z toho vzniklo vánoční cukroví, které si oblíbila celá rodina. Zkušební dávka okamžitě zmizela, takže budu muset na Vánoce připravit další.

  1. Z dortových oplatek si pomocí kulaté vykrajovačky vykrojíme kolečka, která navlhčíme vodou, aby změkla, a natlačíme je do silikonové formy o průměru 3 cm. Následně vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 20 minut.
  2. Zatímco se oplatky pečou, připravíme si krém. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a bílou čokoládu. Když je směs rozpuštěná, stáhneme z ohně, přidáme salko (nevařené) a důkladně vyšleháme. Do vyšlehané směsi přisypeme kokos, mandle a vše znovu prošleháme.
  3. Když dortové oplatky vychladnou, naplníme je krémem, doprostřed vložíme jednu celou mandli a spojíme (tak, aby nám vznikly pěkné kuličky). Takto připravené je obalujeme ve směsi z kokosu a salka.
  4. Směs kokosu a salka: V míse smícháme jemně strouhaný kokos a salko. Dáme na noc do lednice a druhý den směs použijeme na obalování kuliček. Nakonec kuličky obalíme ještě v čistém kokosu a podáváme.

Obalování ve směsi kokosu a salka je náročnější a pracnější, ale rozhodně stojí za to. Můžete si pomoci namočením rukou do vody, ale jen velmi jemně. Kuličky jsou sladké, křupavé a jednoduše výborné. Skladovat je třeba na chladném místě a ideálně v uzavíratelné nádobě.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář