Domácí rybízový džem do punčového řezu

Rybíz mám v zahradě, tak džem či povidla vařím každý rok. Mám ho v zásobě do další sklizně. Nic není lepší, než v zimě vytáhnout z komory své zpracované domácí ovoce. Do koláčů, pouze na chlebíček nebo do omáček. Ano, dělávám i omáčku z rybízu. Je tak fantastická, že příští rok přemýšlím, že rozšířím v zahradě rybíz, aby bylo více úrody. Autor: Blažena

Recept Domácí rybízový džem do punčového řezu

Suroviny

2 kgrybíz čerstvé
1 kgExtra želírovací cukr
2 ČLkyselina citronová

Postup přípravy

  1. Rybíz i se stopkami omyjeme a zbavíme nečistot. Potom uvaříme v hrnci asi 15 minut, dokud nejsou měkké. Propasírujeme je přes husté sítko. Šťávu vlijeme do hrnce a přidáme želírovací cukr.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Vaříme za stálého míchání ještě 10 minut. Případnou pěnu odebereme. Provedeme želírovací zkoušku. Pokud není džem dost hustý přidáme 2-3 lžičky kyseliny citrónové.
  3. Džem nalijeme do čistých nahřátých sklenic a uzavřeme víčkem. Otočíme na 5 minut vzhůru víčkem. Odložíme do deky až do vychladnutí. Vyšli mi 4 sklenice 300 ml.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky