Domácí skvělé housky

Recept jsem našla v časopise. Po vyzkoušení a menších úpravách už dělám jen tyto housky s různou obměnou ve tvaru. Posypané mákem nebo sezamovými semínky jsou nejlepší. Určitě vyzkoušejte i vy, nemusíte pečivo kupovat z obchodu, kde do rohlíků nebo housek přidávají různé přísady, aby vydrželo co nejdéle. Domácí je nejlepší a garantuji vám, že vám nevydrží déle než jeden den :) Autor: Tanapa

Přidal:Tanapa, 4.4.2017
Kategorie: Pečivo
Domácí skvělé housky

Suroviny

Těsto:
1 ksdroždí
2 lžičkysůl
2 ksžloutky
1 kghladká mouka
2 lžičkycukr
600 mlmléko
Na potření a posypání:
vejce
kmín
hrubá sůl
mák
semínka

Postup přípravy

  1. V misce smícháme 2 lžíce mouky, 1 lžičku cukru, droždí a 100 ml mléka. Nechte vzejít kvásek.
  2. Do mísy si dejte mouku, sůl, zbytek cukru.
  3. Pak si ohřejte mléko aby bylo vlažné. Do mléka dejte máslo a nechte rozpustit.
  4. Všechny tekuté ingredience přidejte k mouce a vypracujte vláčné lesklé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto rozdělte na cca 16 - 20 dílků, vyválejte je na prameny a upleťte housky. Naskládejte je na plech s pečícím papírem s dostatečnými rozestupy a nechte ještě 20 minut kynout.
  6. Předehřejte troubu na 180 °C . Housky potřeme rozšlehaným vejcem, posypte mákem, solí, sezamem nebo lněným semínkem. Pečte 15 minut dozlatova.