Domácí sladké pečivo - staré dobré loupačky

Tyto rohlíky jsou měkkoučké, voňavé a sladké. Přesně takové mají být. Pamatujete si snídani s horkým kakaem a k tomu tyto sladké rohlíky? Mně toto pečivo evokuje vzpomínky na dětství a ještě k tomu i úžasnou bílou kávu od mé milované mamky. Toto pečivo je na přípravu velmi jednoduché a dokonce se mi podařilo částečně nafotit i postup. Takže, všichni milovníci domácí kuchyně, šup se do přípravy. Autor: Adkas

Přidal:, 5.7.2018
Kategorie: Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Domácí sladké pečivo - staré dobré loupačky

Suroviny

500 ghladká mouka
100 gkr. cukr
300-320 mlmléko
7 gsušené droždí
1 ksvejce
60 grozpuštěné máslo
1 bal.vanilkový cukr
1/2 lžičkysůl
vejce na potření
cukr na posypání
trošku vody
mák na posypání

Postup přípravy

  1. Z mléka odebereme 100 ml a přidáme lžičku cukru. Zahřejeme, cukr se rozpustí a přidáme droždí. Jemně poprášíme moukou, přikryjeme talířkem a necháme kynout na teplém místě.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, vanilku, rozpuštěné a ochlazené máslo, přidáme kvásek a vypracujeme nadýchané hladké, pružné těsto. Přikryjeme ho a necháme kynout - mělo by zdvojnásobit svůj objem. Trvá to cca hodinu. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na dvě poloviny. Jednu vrátíme zpět do misky, přikryjeme utěrkou ať neoschnou.
  3. Z poloviny těsta uděláme 7 kuliček, dlaní rozmačkáme a vyválíme na tenko. Svineme a ohneme do tvaru měsíce. Ukládáme na papírem vyložený plech a takto připravené rohlíčky necháme kynout asi půl hodinu. Po 10 minutách kynutí rohlíků začneme připravovat i rohlíky z druhé poloviny těsta.
  4. Vykynuté potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali lžičku cukru a lžičku vody, posypeme je mákem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů asi 15 minut.
  5. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout pod utěrkou.

Můj blog: Adkas-tastyfood