Tyto rohlíky jsou měkkoučké, voňavé a sladké. Přesně takové mají být. Pamatujete si snídani s horkým kakaem a k tomu tyto sladké rohlíky? Mně toto pečivo evokuje vzpomínky na dětství a ještě k tomu i úžasnou bílou kávu od mé milované mamky. Toto pečivo je na přípravu velmi jednoduché a dokonce se mi podařilo částečně nafotit i postup. Takže, všichni milovníci domácí kuchyně, šup se do přípravy. Autor: Adkas
Přidal:adkas, 5.7.2018 Kategorie:Pečivo Čas přípravy: Čas vaření:
Z mléka odebereme 100 ml a přidáme lžičku cukru. Zahřejeme, cukr se rozpustí a přidáme droždí. Jemně poprášíme moukou, přikryjeme talířkem a necháme kynout na teplém místě.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, vanilku, rozpuštěné a ochlazené máslo, přidáme kvásek a vypracujeme nadýchané hladké, pružné těsto. Přikryjeme ho a necháme kynout - mělo by zdvojnásobit svůj objem. Trvá to cca hodinu. Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na dvě poloviny. Jednu vrátíme zpět do misky, přikryjeme utěrkou ať neoschnou.
Z poloviny těsta uděláme 7 kuliček, dlaní rozmačkáme a vyválíme na tenko. Svineme a ohneme do tvaru měsíce. Ukládáme na papírem vyložený plech a takto připravené rohlíčky necháme kynout asi půl hodinu. Po 10 minutách kynutí rohlíků začneme připravovat i rohlíky z druhé poloviny těsta.
Vykynuté potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali lžičku cukru a lžičku vody, posypeme je mákem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů asi 15 minut.
Po upečení vyjmeme z trouby a necháme vychladnout pod utěrkou.