NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Pletýnky a jidáše Domácí velikonoční jidáše
Domácí velikonoční jidáše
Recept Domácí velikonoční jidáše
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   8.3.2018

Domácí velikonoční jidáše

Již se pomaličku chystám na velikonoční pečení, sbírám recepty a nedalo mi nevyzkoušet tento. Velikonoční pečivo dělávám každý rok a každý rok jsem byla věrná mému receptu na mazanec, ale tohoto roku jsem se rozhodla mou sbírku velikonočních receptů rozšířit. Zkusila jsem z poloviční dávky, jestli nám vůbec budou chutnat a jsem chutí velmi překvapená. Jsou tak měkké a nadýchané, jemné a zároveň zvenku křupavé, že je budu péct i jako žemličky. Sladké, jemné a velmi delikátní, určitě vyzkoušejte. Autor: Triniti

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

3 ks
žloutky
1 ČL
citronová kůra
1 kostka
čerstvé droždí
500 g
polohrubá mouka
200 ml
smetana na vaření
100 g
moučkový cukr
100 g
máslo

Na potření:

1 ks
vejce
2 PL
med
100 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do trochy teplé smetany přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme přes síto mouku, moučkový cukr, přidáme na kostičky nakrájené měkké máslo, nastrouháme citronovou kůru, zalijeme smetanou, přidáme i žloutky a nakonec i kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout zakryté utěrkou.
  3. Když máme těsto vykynuté, rozdělíme ho na 12 částí, každou část zpracujeme do válečku, přehneme ho na polovinu a zatočíme jako cop.
  4. Přendáme na plech, který jsme vyložili papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. Pečeme na 170 stupňů cca 20-25 minut. Sledujeme. Během pečení je potíráme rozpuštěným máslem, do kterého jsme přidali med. Alespoň 3-4x potřeme.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář