Domácí velikonoční jidáše

Již se pomaličku chystám na velikonoční pečení, sbírám recepty a nedalo mi nevyzkoušet tento. Velikonoční pečivo dělávám každý rok a každý rok jsem byla věrná mému receptu na mazanec, ale tohoto roku jsem se rozhodla mou sbírku velikonočních receptů rozšířit. Zkusila jsem z poloviční dávky, jestli nám vůbec budou chutnat a jsem chutí velmi překvapená. Jsou tak měkké a nadýchané, jemné a zároveň zvenku křupavé, že je budu péct i jako žemličky. Sladké, jemné a velmi delikátní, určitě vyzkoušejte. Autor: Triniti

Přidal:Triniti, 8.3.2018
Kategorie: Pečivo, Velikonoce
Domácí velikonoční jidáše

Suroviny

Těsto:
3 ksžloutky
1 ČLcitronová kůra
1 kostkačerstvé droždí
500 gpolohrubá mouka
200 mlsmetana na vaření
100 gmoučkový cukr
100 gmáslo
Na potření:
1 ksvejce
2 PLmed
100 gmáslo

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do trochy teplé smetany přidáme lžičku cukru a droždí. Necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme přes síto mouku, moučkový cukr, přidáme na kostičky nakrájené měkké máslo, nastrouháme citronovou kůru, zalijeme smetanou, přidáme i žloutky a nakonec i kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout zakryté utěrkou.
  3. Když máme těsto vykynuté, rozdělíme ho na 12 částí, každou část zpracujeme do válečku, přehneme ho na polovinu a zatočíme jako cop.
  4. Přendáme na plech, který jsme vyložili papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. Pečeme na 170 stupňů cca 20-25 minut. Sledujeme. Během pečení je potíráme rozpuštěným máslem, do kterého jsme přidali med. Alespoň 3-4x potřeme.