Dort opilá švestka

Recept Dort opilá švestka

Přidal: NejLucka, 17.10.2021

Kategorie: Dorty, Dezerty, Koláče, cukroví

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Lahodný dort připravený na kakaovém piškotu se sušenými švestkami na-loženými v alkoholu, pudinkovým krémem a hustou čokoládovou polevou. Pro lepší chuť a konzistenci doporučujeme připravit 1 den předem.

FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKU

Přidal: NejLucka, 17.10.2021

Kategorie: Dorty, Dezerty, Koláče, cukroví

Čas přípravy:
Čas vaření:

SUROVINY

Švestky

400 gsušené švestky
250 mlvoda
3 lžícecukr
1 sklenicealkohol, tmavý rum, amaretto, malibu, vodka

Kakaový piškotový korpus

4 ksvejce
1/2 hrnkucukr
1/2 šálkupolohrubá mouka
1/3 šálkukakao
1 lžičkaprášek do pečiva

Pudinkovo-máslový krém

250 gmáslé (měkké)
700 mlmléko
1 bal.vanilkový pudink
1 bal.vanilkový cukr
2/3 šálkumoučkový cukr

Čokoládová poleva

200 ghladká čokoláda
3 lžícerostlinný olej

POSTUP PŘÍPRAVY

TISKULOŽIT
  1. Švestky vložíme do hrnce, zalijeme sklenicí vody, přidáme cukr (pouze na neslazený alkohol) a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme asi 5 minut, dokud švestky nezměknou, ale nesmí se rozpadat. Výslednou šťávu přecedíme a pokapeme s ní piškot. Do švestek nalijeme alkohol, promícháme a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout.
  2. Kakaový korpus: Vejce předem vyndáme z lednice.  Vymažeme si plech máslem o velikosti 20 x 30 cm. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr.  Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky. Šleháme, dokud není pěna světlá a nadýchaná. Do čisté mísy prosejeme mouku, kakao, přidáme prášek do pečiva a promícháme. Směs vsypeme do vyšlehané hmoty, nejlépe ve 3 dávkách, jemně promícháme dokud se ingredience nespojí. Hmotu dáme do formy a pečeme asi 15 minut. Piškot necháme ve formě a po vychladnutí namočíme šťávou z rozvařených švestek s alkoholem, který zbyl po namáčení švestek.
  3. Pudinkovo-máslový krém: Máslo vyndáme z lednice a necháme odpočinout na pokojovou teplotu. Připravíme si puding z mléka a vanilkového cukru. Když je puding uvařený, tak ho necháme asi hodinu vychladnout. Měkké máslo ušleháme s moučkovým cukrem do nadýchané a světlé hmoty. Za stálého šlehání přidáváme po lžíci vychladlý pudink. Krémem pomažeme piškot. Švestky zatlačíme do krému a dáme do lednice.
  4. Čokoládová poleva: Čokoládu nalámeme na kostičky, přidáme olej a rozpustíNalijeme na těsto a dáme do lednice.
PODĚLTE SE O RECEPT S OSTATNÍMI
INSPIRACE NA KAŽDÝ DEN
KOMENTÁŘE K RECEPTU
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit