NejRecept.cz Dorty Dort opilá švestka
Dort opilá švestka
Recept Dort opilá švestka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   17.10.2021

Dort opilá švestka

Lahodný dort připravený na kakaovém piškotu se sušenými švestkami na-loženými v alkoholu, pudinkovým krémem a hustou čokoládovou polevou. Pro lepší chuť a konzistenci doporučujeme připravit 1 den předem.

20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Švestky

400 g
sušené švestky
250 ml
voda
3 lžíce
cukr
1 sklenice
alkohol, tmavý rum, amaretto, malibu, vodka

Kakaový piškotový korpus

4 ks
vejce
1/2 hrnku
cukr
1/2 šálku
polohrubá mouka
1/3 šálku
kakao
1 lžička
prášek do pečiva

Pudinkovo-máslový krém

250 g
máslé (měkké)
700 ml
mléko
1 bal.
vanilkový pudink
1 bal.
vanilkový cukr
2/3 šálku
moučkový cukr

Čokoládová poleva

200 g
hladká čokoláda
3 lžíce
rostlinný olej
Postup receptu
Vytisknout
  1. Švestky vložíme do hrnce, zalijeme sklenicí vody, přidáme cukr (pouze na neslazený alkohol) a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme asi 5 minut, dokud švestky nezměknou, ale nesmí se rozpadat. Výslednou šťávu přecedíme a pokapeme s ní piškot. Do švestek nalijeme alkohol, promícháme a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout.
  2. Kakaový korpus: Vejce předem vyndáme z lednice.  Vymažeme si plech máslem o velikosti 20 x 30 cm. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáváme cukr.  Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky. Šleháme, dokud není pěna světlá a nadýchaná. Do čisté mísy prosejeme mouku, kakao, přidáme prášek do pečiva a promícháme. Směs vsypeme do vyšlehané hmoty, nejlépe ve 3 dávkách, jemně promícháme dokud se ingredience nespojí. Hmotu dáme do formy a pečeme asi 15 minut. Piškot necháme ve formě a po vychladnutí namočíme šťávou z rozvařených švestek s alkoholem, který zbyl po namáčení švestek.
  3. Pudinkovo-máslový krém: Máslo vyndáme z lednice a necháme odpočinout na pokojovou teplotu. Připravíme si puding z mléka a vanilkového cukru. Když je puding uvařený, tak ho necháme asi hodinu vychladnout. Měkké máslo ušleháme s moučkovým cukrem do nadýchané a světlé hmoty. Za stálého šlehání přidáváme po lžíci vychladlý pudink. Krémem pomažeme piškot. Švestky zatlačíme do krému a dáme do lednice.
  4. Čokoládová poleva: Čokoládu nalámeme na kostičky, přidáme olej a rozpustíNalijeme na těsto a dáme do lednice.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář