NejRecept.cz Dezerty Koláče Dort “Sněhulák v tropech”
Dort “Sněhulák v tropech”
Recept Dort “Sněhulák v tropech”
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Svěží, lehký piškotový dort planěný mákem, citronovým krémem a broskvemi. Jednoduchý a rychlý recept, který si ihned zamilujete. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   26.10.2021

Dort “Sněhulák v tropech”

Svěží, lehký piškotový dort planěný mákem, citronovým krémem a broskvemi. Jednoduchý a rychlý recept, který si ihned zamilujete. Autor: Karambola

55 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

8 ks
žloutek
2 ks
vejce
1/2 hrnku
krystalový cukr
1/2 hrnku
polohrubá mouka
1 lžička
prášek do pečiva

Makový korpus:

8 ks
bílek
1 hrnek
krystalový cukr
1/2 hrnku
polohrubá mouka
1/2 hrnku
mák
1 lžička
prášek do pečiva

Krém:

2 hrnky
voda
2 bal.
citronové želé
500 ml
smetana ke šlehání
5 lžic
moučkový cukr
1 konzerva
konzervované broskve
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
  1. Těsto:
    Vejce zahřejeme na pokojovou teplotu. Připravíme si formu cca 22 x 33 cm s pečícím papírem. Předehřejeme troubu na 180 °C . Žloutky šleháme s cukrem a postupně přidáme dvě celá vejce. Takto šleháme asi 10 minut, dokud hmota není nadýchaná. Přes síto přidáme mouku a prášek do pečiva - nejlépe ve 3 dávkách, pokaždé promícháme, dokud se ingredience nespojí. Těsto vložíme do formy a dáme do trouby na cca 15 minut. Po vychladnutí vyjmeme z formy.
  2. Makový korpus:
    Z bílků ušleháme tuhý sníh, poté postupně za stálého šlehání přidáme lžíci cukru.  Přidáme mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva a lžící promícháme. Vložíme do papírem vyložené formy a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby a necháme zchladit.
  3. Krém:
    V hrnci necháme vařit 2 hrnky vody, vypneme vařič, přidáme želé a za stálého míchání rozpustíme. Necháme vychladnout. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme do tuha s přidaným moučkovým cukrem. Snížíme rychlost mixéru a nalijeme do zcela vychladlé, ale tekuté želé a mixujeme, dokud se nespojí. Vmícháme okapané a nakrájené broskve.
  4. Finální skládání:
    Piškot podélně rozpůlíme. Spodní piškot vložíme zpět do formy vyložené papírem. Potřeme polovinou krému, poté položíme makové těsto, pak dáme druhou polovinu krému a nakonec přikryjeme druhou polovinou piškotu. Dáme do lednice, dokud směs neztuhne (asi 1 hodinu). Před krájením posypeme moučkovým cukrem.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář