NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Dort z karamelizovaných banánů
Dort z karamelizovaných banánů
Recept Dort z karamelizovaných banánů
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   5.9.2016

Dort z karamelizovaných banánů

Banány ... je až neuvěřitelné, jak u nás tohle exotické ovoce zdomácnělo. Kde jsou ty časy, kdy se daly koupit jen v zimě a ještě v omezeném množství :) Dnes si banány můžeme koupit celý rok a ještě z nich pečeme úžasné dobroty. Moučníky jsou díky nim krásně vláčné, nemusí se tolik sladit a ještě krásně voní.

Suroviny

Na těsto si připravte:

250 g
(150 + 100 g) cukru krupice
250 g
banánů (oloupaných)
15 g
másla
dle chuti
vanilkový extrakt
175 ml
rostlinného oleje
2 ks
vejce
150 g
hladké mouky
75 g
celozrnné hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
1 lžička
skořice
2 lžičky
prášku do pečiva
1/2 lžičky
jedle sody
50 ml
bílého jogurtu cca 3%

Jogurtový krém se skořicí:

450 - 500 g
smetanového nebo řeckého jogurtu
300 g
smetany ke šlehání min. 33%
4 lžíce
krupicového cukru
1/2 lžičky
skořice
Postup receptu
Vytisknout
  1. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem. 
  2. Banány rozlámejte na malé asi 2 cm kousky. Do menšího rendlíku dejte 150 g cukru, zalijte 25 ml vody a dejte vařit. Nemíchejte, jen občas zahýbejte rendlíkem. Cukr začne pomalu zlátnout a měnit se na karamel. Přidejte máslo, promíchejte, nejlépe dřevěnou vařečkou. Přidejte banány a míchejte, dokud se banány s karamelem nespojí a nezměknou, netrvá to dlouho. Sundejte se sporáku a nechte vychladnout.
  3. V míse smíchejte obě mouky, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu, nechte stranou. Vejce a zbývajících 100 g cukru vyšlehejte do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte banány i s karamelem a zašlehejte. Banány jsou měkké, měli by se krásně rozpadnout. Přisypte moučnou směs a dobře promíchejte, můžete i šlehačem. Nakonec přidejte jogurt. 
  4. Směs nalijte do formy a dejte péct na 45 - 50 minut nebo až je korpus upečený. Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Korpus si můžete udělat i den předem, na noc ho zabalte do folie a dejte do lednice. 
  5. Jogurt nechte přes noc vykapat v plátnu nebo přes kávový filtr. Po dokapání by ho mělo být cca 300 g, hodně záleží, jaký druh jogurtu použijete. V míse ho lehce našlehejte.
    Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuhu a opatrně vmíchejte do tvarohu. Dle chuti můžete přisladit. 
  6. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, krém si rozdělte na tři části a promažte. Můžete ozdobit vlašskými ořechy, já použila glazované v cukru.

Môj blog: Vikendovepeceni

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář