Drožďová polévka s knedlíčky

Droždí se kdysi používalo stále a přidávalo se téměř do každého jídla. Dnes jsem si zavzpomínala na mé staré časy a připravila jsem drožďovú polévku s drožďovými knedlíčky. Pokud vám nevadí chuť droždí, určitě zkuste. Mně například velmi chutná i drožďová pomazánka, kterou si natírám na domácí křupavé pečivo. Je to tedy ale dobrota. Už teď se mi sbíhají sliny, takže v blízké době si ji musím připravit. :) Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 2.3.2017
Kategorie: Polévky
Drožďová polévka s knedlíčky

Suroviny

Polévka:
2 lžícesádla
1 kscibule
1 kspetržel
1 ksmrkev
20 cmpórku
42 gdroždí
1 ksvejce
1000 mlhovězího nebo zeleninového vývaru
dle chutisůl, pepř
pažitka, libeček, petrželová nať...
Drožďové knedlíčky:
42 gdroždí
1 ksmenší cibule
1 stroužekčesneku
1 lžícesádla
3 lžícemléka
1 ksvejce
hrststrouhanky
2 lžičkymajoránky
1 lžícinasekané petrželové natě
dle chutisůl, pepř

Postup přípravy

  1. Na sádle v hrnci osmahneme dosklovata cibuli, přidáme nedrobnno pokrájenou zeleninu a chvilku restujeme.
  2. Rozdrobíme droždí a přidáme k zelenině.
  3. Osmahneme dorůžova a vyklepneme vejce.
  4. Až se nám začnou dělat "cucky", zalejeme vývarem. Osolíme, opepříme podle chuti. Vaříme cca 10 minut.
  5. Zavaříme knedlíčky a přidáme "zelené".
  6. Knedlíčky:
    Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme dosklovata na rozpáleném sádle, přidáme nejenou posekaný nebo prolisovaný česnek a necháme ho rozvonět. Přidáme rozdrobené droždí a vymícháme na kašičku. Pak přidáme mléko a necháme vychladnout.
  7. Pak přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme tak, aby byla hmota vláčná. Strouhanku podle potřeby přidáme. V dlaních tvarujeme knedlíčky a zaváříme přímo v polévce nebo ve vodě. Vaříme cca 10 minut, dokud nevyplavou nad hladinu.

Můj blog: Vaření s Tomem