Máslo rozpustíme a necháme vychladnout (ne ovšem znovu ztuhnout). K máslu zašleháme mléko – pozor nesmí to být mléko z lednice, které máslo ochladí a v těstě by nám mohly vzniknout hrudky. Mléko a vlastně všechny suroviny používáme pokojové teploty – proto doporučuji nechat si všechny suroviny na kuchyňské lince třeba i přes noc. Budou pak mít stejnou teplotu a budou se lépe zpracovávat a do sebe zapojovat. Dále přidáme i vejce a vanilkový extrakt a vymícháme hladkou tekutou směs.
Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek a sodu a promícháme. Nakonec vmícháme i cukr krupice, který jsme v případě potřeby proseli přes hrubší síto. Většinou to ale není potřeba, protože většina cukrů již obsahuje složky, které zabraňují vzniku hrudek.
Nyní si připravíme čokoládu – hořkou čokoládu nastrouháme na jemném struhadle a bílou čokoládu nakrájíme na kostičky. Tyto kostičky mohou být i větší, protože bílá čokoláda je měkčí než hořká a lépe se i krájí.
Do suchých ingrediencí vmícháme i nastrouhanou hořkou čokoládu a promícháme.
Nyní můžeme spojit suché i tekuté ingredience do jedné misky. Připravíme hladké těsto. Do tohoto těsta vmícháme kostičky bílé čokolády a promícháme.
Plníme formy na muffiny do 2/3 jejich výšky. Po 20-timinutovém pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepici.