NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Pracny Dvoubarevné pracny sádlem. Tradiční recept, díky kterému budou chutnat jako od babičky.
Dvoubarevné pracny sádlem. Tradiční recept, díky kterému budou chutnat jako od babičky.
Dvoubarevné pracny sádlem. Tradiční recept, díky kterému budou chutnat jako od babičky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Marcela Sácká

Plánujete si tyto Vánoce připravit pracny? Vyzkoušejte tento recept, do kterého kromě jiných surovin patří i sádlo. To se postará o to, aby se s těstem dobře pracovalo a aby bylo po upečení křehké a chutné. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.12.2024

Dvoubarevné pracny sádlem. Tradiční recept, díky kterému budou chutnat jako od babičky.

Plánujete si tyto Vánoce připravit pracny? Vyzkoušejte tento recept, do kterého kromě jiných surovin patří i sádlo. To se postará o to, aby se s těstem dobře pracovalo a aby bylo po upečení křehké a chutné. Autor: Marcela Sácká

35 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
moučkový cukr
250 g
hladká mouka
200 g
sádlo
podle potřeby
kakao

Na obalení:

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Pracny dělám každé Vánoce. Obvykle používám tento recept, který mě zatím ještě nikdy nezklamal. Těsto je pevné, nelepí se a velmi dobře se z něj dělají různé tvary.

  1. V míse smícháme moučkový cukr a hladkou mouku. Následně přidáme sádlo a vypracujeme těsto.
  2. Do 1/3 těsta přidáme kakao, kterým ho obarvíme.
  3. Z těsta odebíráme menší kousky a plníme jimi formičky. Pokud máme kovové, raději je vysypeme moukou. Silikonové nemusíme.
  4. Pracny pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut. Po upečení je necháme mírně vychladnout, vyklopíme a obalíme v moučkovém cukru.

Pracny jsou suchým vánočním cukrovím, proto je můžete klidně dělat i dva týdny před Vánocemi. Po upečení je ale nezapomeňte skladovat v uzavíratelné nádobě a na suchém a chladném místě, aby si zachovaly svou příjemnou chuť.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář