NejRecept.cz Dezerty Koláče Dvoubarevný kynutý závin – levnější alternativa vánočky z obchodu
Dvoubarevný kynutý závin – levnější alternativa vánočky z obchodu
Recept Dvoubarevný kynutý závin – levnější alternativa vánočky z obchodu
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mineralka

Tento dvoubarevný kynutý závin dělám pravidelně. Výborně chutná s mlékem, čajem nebo domácí marmeládou či povidly. Je levnější než vánočka z obchodu. Skvělá alternativa, jak obměnit snídani nebo svačinu pro děti do školy. Moje holčičky ho mají moc rády. Z uvedené dávky surovin vyjdou dva větší záviny. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   30.4.2025

Dvoubarevný kynutý závin – levnější alternativa vánočky z obchodu

Tento dvoubarevný kynutý závin dělám pravidelně. Výborně chutná s mlékem, čajem nebo domácí marmeládou či povidly. Je levnější než vánočka z obchodu. Skvělá alternativa, jak obměnit snídani nebo svačinu pro děti do školy. Moje holčičky ho mají moc rády. Z uvedené dávky surovin vyjdou dva větší záviny. Autor: Mineralka

90 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny
1 kg
hladká mouka
špetka
sůl
10 lžic
krystalový cukr
150 ml
olej
1 kostka
droždí
podle potřeby
teplé mléko
3 lžíce
kakao
na potření
vejce
Postup receptu
Vytisknout
90 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Tříbarevný kynutý závin je nadýchaný, sladký a velmi dobrý. Umí skvěle zasytit a můžete ho podávat s čímkoli. My ho máme doma rádi hlavně s domácí marmeládou – například s touto meruňkovou.

  1. Nejprve si připravíme kvásek v misce. Do misky dáme trochu teplého mléka, krystalového cukru a droždí. Necháme na teplém místě stát, aby vzešel kvásek.
  2. Ostatní suroviny kromě kakaa dáme do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto – mléko přiléváme postupně, abychom neměli těsto příliš řídké, ale zase ani příliš husté. Je těžké říct, kolik mléka budete potřebovat. Každá mouka je jiná a každá saje jiné množství tekutiny.
  3. Těsto rozdělíme na 2 části, jednu menší a jednu větší. Do menší části zamícháme ještě kakao a znovu vypracujeme.
  4. Těsta necháme kynout při pokojové teplotě přikrytá bavlněnou utěrkou asi 45 minut. Poté jednotlivá těsta rozdělíme napůl – získáme tak 2 světlá a 2 tmavá těsta.
  5. Rozválíme je a položíme na sebe. Na světlé těsto položíme kakaové těsto. Srolujeme jako rolády. Získáme tak 2 rolády, které přeneseme na plech s pečicím papírem.
  6. Necháme kynout, dokud se předehřeje trouba. Pečeme při 180 stupních dozlatova – cca 25 – 35 minut. Sledujeme. Záleží na velikosti jednotlivých závinů a na tloušťce vyváleného těsta.
  7. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a propícháme párátkem.

Hotové záviny po vychladnutí nakrájejte a můžete podávat. Pokud chcete, aby byly měkké i druhý den, uložte je do nádoby s pevným uzávěrem. Máte chuť na tradiční nadýchaný makový závin? Vyzkoušejte tento rychlý recept bez kynutí.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář