V jedné misce smícháme suché ingredience – nejprve smícháme mouku s kypřícím práškem a sodou, poté do směsi přidáme cukr, skořici a sůl. Kdybyste někdy váhali, kterou mouku použít, pamatujte si jednoduché pravidlo našich babiček: hladká mouka je na smažení, polohrubá na pečení a hrubá na vaření.
V druhé misce smícháme tekuté ingredience – vejce, olej a vanilkový extrakt. Vanilkový extrakt muffiny krásně provoní, takže ho tam určitě přidejte. V kombinaci se skořicí získáme takovou předčasnou vůni Vánoc.
Nyní můžeme obě složky smíchat. Získáme hladké těsto, do kterého vmícháme dýňové pyré. Dýňové pyré připravíme tak, že dýni nakrájíme na kousky a uvaříme nebo upečeme v troubě doměkka. Poté dýni už jen rozmixujeme na kaši. Dýňové pyré vmícháme do těsta až po vychlazení.
Teď už přidáme do směsi čokoládové vločky – já jsem použila čokoládové vločky již připravené na pečení, ale postačí nám obyčejná tabulka čokolády, kterou si nakrájíme nožem na kousky. Vřele doporučuji použít hořkou čokoládu – její chuť se skvěle doplňuje se sladkostí dýně a získáme úžasnou chuť.
Už jsme skoro v cíli – stačí jen nalít těsto do formiček na muffiny. Formičky naplňujeme do 2/3 výšky – muffinky nám pečením nádherně vystoupají. Kdo chce, může muffiny posypat ještě shora čokoládovými vločkami.
Pečeme 20 minut na 200 °C. Po vychlazení můžeme podávat.