Dýňový koláč s rozinkami

Opět se mi potvrdilo, jak všestranné využití má dýně v dnešní moderní kuchyni. Už to, zaplať pán Bůh, v žádném případě není jen o kompotu s ananasovou trestí, který tedy mimochodem nikdy nebyl mým favoritem. Autor: Danka

Přidal:, 14.8.2019
Kategorie: Buchty, Dezerty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Dýňový koláč s rozinkami

Suroviny

300 gdýňového pyré
60 grozinek
60 gsekaných vlašských ořechů
7 gkvalitního holandského kakaa
180 gpolohrubé mouky
1 bal.prášek do pečiva
3 kscelá vejce
180 gkrystalu
1 bal.vanilkový cukr
několik lžic pikantní zavařeniny
čokopoleva

Postup přípravy

  1. Domácí dýňové pyré si prostě a jednoduše vykouzlíme tak, že dýni (já použila hokkaidó i se slupkou, ostatní druhy musíme oloupat) pouze nakrájíme na větší kostky, uvaříme ve vroucí vodě doměkka, scedíme a rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Použila jsem asi 350g čerstvé dýně.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. V míse ušleháme ručním elektrickým šlehačem celá vejce s krystalem a vanilkovým cukrem do pěny, přišleháme dýňové pyré a pak už jen lehce vmícháme směs mouky, kakaa, prášku do pečiva, ořechů a rozinek. Směs vlijeme na menší plech s vyšším okrajem, vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (já mám 32x22cm) a pečeme cca 25 minut na 160 stupňů.
  3. Hotový koláč ještě teplý potřeme pikantní zavařeninou, já dala domácí meruňkovou a po vychladnutí polijeme čokopolevou.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Čokoládová poleva: 150ml smetany ke šlehání, 150g čokolády na vaření (používám z Lidlu 52%).
  5. Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme horkou smetanou. Necháme chvilku roztát a poté vymícháme stěrkou dohladka a ihned natřeme na moučník.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.