NejRecept.cz Dezerty Koláče Expresní litý kynutý koláč s ovocem. Díky téhle drobence bude dokonale křupavý.
Expresní litý kynutý koláč s ovocem. Díky téhle drobence bude dokonale křupavý.
Recept Expresní litý kynutý koláč s ovocem. Díky téhle drobence bude dokonale křupavý.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Pacnerová

Kynutý litý koláč je oblíbený jak pro svou jednoduchost, tak i pro bohatou a jemnou chuť. Na recept, který jsme pro vás připravili, vám postačí pár základních surovin a čerstvé nebo sterilizované ovoce podle chuti. Autor: Jana Pacnerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.8.2024

Expresní litý kynutý koláč s ovocem. Díky téhle drobence bude dokonale křupavý.

Kynutý litý koláč je oblíbený jak pro svou jednoduchost, tak i pro bohatou a jemnou chuť. Na recept, který jsme pro vás připravili, vám postačí pár základních surovin a čerstvé nebo sterilizované ovoce podle chuti. Autor: Jana Pacnerová

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Koláč

500 g
hladká mouka
30 g
krystalový cukr
10 g
sušené droždí
1 ks
vejce
400 ml
mléko
120 ml
rostlinný olej
špetka soli
300 g
borůvky
300 g
jahody
podle chuti
mandlové lupínky

Drobenka

75 g
krystalový cukr
75 g
máslo
75 g
hrubá mouka
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Při pečení kynutého litého koláče můžete využít jakékoliv ovoce. Ideální jsou jahody, borůvky, rybíz nebo maliny, které jsou svěží a mírně kyselé. Výborně tak kontrastují se sladkou drobenkou.

  1. Všechny suché ingredience, tedy hladkou mouku, krystalový cukr, sušené droždí a sůl, dobře promícháme. Přidáme vejce, mléko a olej a vypracujeme řidší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě přibližně 45 minut.
  2. Vykynuté těsto vylijeme na máslem vymazaný plech, poklademe na něj očištěné borůvky, jahody a plátky mandlí.
  3. Připravený koláč zasypeme drobenkou, kterou si připravíme z krystalového cukru, změklého másla a hrubé mouky.
  4. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 40 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář