NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Expresní moravský koláč na plech s tvarohem a mákem.
Expresní moravský koláč na plech s tvarohem a mákem.
Recept Expresní moravský koláč na plech s tvarohem a mákem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Pacnerová

Rychlý recept na moravský koláč, který budete mít hotový téměř okamžitě. Místo několika malých koláčků připravíte jeden velký na plech, který následně před podáváním velmi jednoduše nakrájíte. Výsledek je k nerozeznání od originálu. Autor: Jana Pacnerová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.4.2025

Expresní moravský koláč na plech s tvarohem a mákem.

Rychlý recept na moravský koláč, který budete mít hotový téměř okamžitě. Místo několika malých koláčků připravíte jeden velký na plech, který následně před podáváním velmi jednoduše nakrájíte. Výsledek je k nerozeznání od originálu. Autor: Jana Pacnerová

20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
100 g
krystalový cukr
2 ks
žloutky
50 g
sádlo
50 g
máslo
špetka
sůl
podle potřeby
mléko

Kvásek:

1 kostka
droždí
2 lžíce
krystalový cukr
250 ml
mléko

Dále:

podle potřeby
sušené rozinky
podle potřeby
mandlové plátky
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření

Moravské koláče obvykle připravuji podle tohoto receptu, díky kterému jsou nadýchané a velmi chutné. Tentokrát jsem ale chtěla trochu zaexperimentovat, proto jsem se rozhodla pro tento recept na plech. A mohu říct, že jsem udělala dobře. Výsledek je téměř stejný, ale ušetřila jsem spoustu času.

  1. Mléko mírně zahřejeme, přidáme do něj krystalový cukr, rozdrobíme droždí a počkáme, než vznikne kvásek.
  2. Všechny ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme nelepivé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou, umístíme na teplé místo a necháme vykynout.
  3. Vykynuté těsto roztáhneme na plech, který jsme vymazali olejem, a pomocí sklenice do něj uděláme důlky.
  4. Důlky naplníme náplní podle chuti. Já jsem připravila makovou a tvarohovou podle tohoto receptu.
  5. Navrch dáme sušené ovoce, mandlové plátky a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 25 až 30 minut – sledujeme.

Hotový koláč necháme vychladnout a následně ho nakrájíme na menší kousky. Ty před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem. Výsledné moravské koláčky jsou šťavnaté, křehké a jemné – stejně jako ty tradiční.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář