NejRecept.cz Dezerty Koláče Extra čokoládové kostky s jemným máslovým krémem a lískovými ořechy.
Extra čokoládové kostky s jemným máslovým krémem a lískovými ořechy.
Recept Extra čokoládové kostky s jemným máslovým krémem a lískovými ořechy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tato čokoládová kostka s jemným krémem je dokonalou tečkou za jakýmkoliv obědem. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Stačí vám jen trochu trpělivosti a několik základních surovin. Určitě vyzkoušejte. Dezert si zamilujete nejen vy, ale i všichni, kterým ho nabídnete.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   12.3.2025

Extra čokoládové kostky s jemným máslovým krémem a lískovými ořechy.

Tato čokoládová kostka s jemným krémem je dokonalou tečkou za jakýmkoliv obědem. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Stačí vám jen trochu trpělivosti a několik základních surovin. Určitě vyzkoušejte. Dezert si zamilujete nejen vy, ale i všichni, kterým ho nabídnete.

45 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

130 g
hladká mouka
1 lžička
kypřicí prášek
20 g
kakao
5 ks
vejce
170 g
krupicový cukr
40 ml
rostlinný olej

Krém:

30 – 40 g
pražené lískové ořechy
250 g
sušené mléko
50 g
moučkový cukr
250 g
máslo
250 ml
mléko
1/2 lžičky
vanilkový extrakt

Poleva:

80 g
Kinder vajíčka nebo mléčná čokoláda
80 g
hořká čokoláda
100 ml
33 % smetana ke šlehání

Dále:

100 – 120 ml
mléko (na potření korpusu)
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Když nevím, co upéct na neděli nebo oslavu, ve většině případů dělám čokoládovo-krémové kostky podle tohoto receptu. Jsou svěží, nadýchané a velmi chutné. Tentokrát jsem si ale řekla, že vyzkouším něco nového, a rozhodně nelituji.

  1. V míse smícháme mouku, kypřicí prášek a kakao.
  2. V druhé míse vyšleháme bílky do pěny. Jakmile se na jejich povrchu začnou tvořit bublinky, postupně a za stálého šlehání přisypáváme cukr.
  3. K bílkům přidáme žloutky a šleháme dál. Za stálého šlehání přiléváme olej a nakonec prosejeme směs mouky, kypřicího prášku a kakaa.
  4. Vše opatrně promícháme a hotové těsto nalijeme do vyššího plechu o rozměrech 21 × 21 cm. Pečeme při teplotě 170 °C přibližně 35 – 40 minut.
  5. Změklé máslo vyšleháme do pěny a postupně přiléváme mléko pokojové teploty. Následně do něj přidáme sušené mléko, které jsme smíchali s moučkovým cukrem, a šleháme dál.
  6. Do máslové směsi přidáme vanilkový extrakt, prošleháme, přidáme nasekané lískové ořechy a už jen ručně promícháme.
  7. Poleva: Kinder vajíčka nebo klasickou mléčnou čokoládu nakrájíme na menší kousky, přidáme k nim hořkou čokoládu, smetanu ke šlehání a dáme do mikrovlnky rozpustit.
  8. Z upečeného a vychladlého těsta odstraníme nerovnoměrnou vrchní část a podélně ho překrojíme na polovinu. Potřeme ho mlékem, naneseme na něj krém – trochu si z něj nechte na finální dekorování.
  9. Krémovou vrstvu přikryjeme druhou částí korpusu, kterou také potřeme mlékem, a nakonec na ni nalijeme čokoládovou polevu. Takto připravený zákusek dáme na 2 až 3 hodiny do lednice.
  10. Vychlazený zákusek nakrájíme na kostky, ozdobíme zbývajícím krémem, Kinder vajíčky a podáváme.

Na zdobení můžete použít i klasickou šlehačku. Případně koláč podávejte bez dodatečné úpravy. Velmi dobře vypadá i tehdy, když je jen politý čokoládovou polevou. Tu si můžete připravit buď podle výše uvedeného postupu, nebo vyzkoušejte tento recept na polevu, která se při krájení neláme.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář