NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Čokoládový dort Extra čokoládový dort
Extra čokoládový dort
Recept Extra čokoládový dort
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Coolinarika

Nadýchané těsto ze zakysané smetany, fenomenální krém z kvalitní čokolády s pomerančem a fantastická čokoládová poleva.

NejLucka NejLucka    ·   16.9.2015

Extra čokoládový dort

Nadýchané těsto ze zakysané smetany, fenomenální krém z kvalitní čokolády s pomerančem a fantastická čokoládová poleva.

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

165 g
polohrubá mouka
1/2 lžičky
jedlá soda
1/2 lžičky
prášek do pečiva
60 g
kakao
215 g
moučkový cukr
165 g
rozpuštěné máslo
2 ks
vejce
325 ml
zakysaná smetana

Krém:

1 bal.
čokoládový pudink
500 ml
mléko
100 g
kvalitní čokoláda s pomerančem (Lindt)
250 ml
smetana ke šlehání
3 plátky
želatina

Glazura:

100 g
kvalitní čokoláda s pomerančem (Lindt)
150 ml
smetana ke šlehání
oříšky na ozdobu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 26 cm. Dno vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao dáme do misky, přidáme rozpuštěné máslo, vidličkou rozšlehané vajíčka a zakysanou smetanu. Utřeme hladkou hmotu, kterou navrstvíme do formy, pěkně uhladíme a pečeme cca 20 minut.
  3. Upečené těsto vyjmeme z trouby, ale z formy ho vyjmeme až když vychladne. Opatrně překrojíme na polovinu.
  4. V mléce rozpustíme cukr, přidáme pudinkový prášek a klasicky uvaříme hustý pudink. Odstavíme a do horkého přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme a necháme vychladnout. Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky, přidáme nabobtnanou želatinu a krátce mixérem prošleháme. Do čokolády přimícháme šlehačku se želatinou a krém navrstvíme na jeden plát těsta. Pěkně uhladíme a položíme druhý plát těsta. Odložíme do lednice na půl hodinu.
  5. Smetanu ohřejeme (ale nevaříme!), odstavíme z ohně a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme a necháme 5 minut odstát, aby glazura mírně vychladla. Navrstvíme na vrch a pěkně uhladíme. Posypeme nasekanými oříšky a necháme ztuhnout. Dobrou chuť!

Zdroj: Coolinarika

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Jirinka15    ·   25.3.2021   ·   Odpovědět   ·  

Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč mi krém nestuhl? Vše jsem dělala podle postupu a dokonce jsem dort nechala i přez noc v lednici a stejně nestuhl. Prosím nevíte co by se na tom mohlo pokazit? Pořád mi to vrtá hlavou 🤔

NejLucka NejLucka    ·   7.4.2021   ·   Odpovědět   ·  

postupovali jste správně při přípravě želatiny?

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář