NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Extra šťavnatá hrnková bábovka s jablky. Přesně takto ji připravovaly naše babičky.
Extra šťavnatá hrnková bábovka s jablky. Přesně takto ji připravovaly naše babičky.
Recept Extra šťavnatá hrnková bábovka s jablky. Přesně takto ji připravovaly naše babičky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Žádná suchá bábovka, kterou potřebujete zapíjet kávou nebo čajem. Doporučuji vyzkoušet. Je opravdu šťavnatá a velmi chutná. Na mě je trochu méně sladká, ale manželovi to naprosto vyhovuje. Nemá rád přeslazené koláče a tento byl podle jeho gusta. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   29.1.2025

Extra šťavnatá hrnková bábovka s jablky. Přesně takto ji připravovaly naše babičky.

Žádná suchá bábovka, kterou potřebujete zapíjet kávou nebo čajem. Doporučuji vyzkoušet. Je opravdu šťavnatá a velmi chutná. Na mě je trochu méně sladká, ale manželovi to naprosto vyhovuje. Nemá rád přeslazené koláče a tento byl podle jeho gusta. Autor: Karambola

25 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

1 hrnek = 300 ml
1 hrnek
polohrubá mouka
1 hrnek
hladká mouka
1 hrnek
moučkový cukr
1 hrnek
nastrouhané jablko
1/2 hrnku
olej
1/2 hrnku
mléko
3 ks
vejce
1 bal.
prášek do pečiva
1 bal.
skořicový cukr

Na vymazání:

podle potřeby
máslo

Na vysypání:

podle potřeby
polohrubá mouka
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření

Do bábovky můžete přidat různé ingredience navíc. Výborné jsou například rozinky, ořechy nebo dokonce i kandované ovoce. My ji máme rádi takto bez ničeho, jen posypanou cukrem.

  1. Vejce vyšleháme pomocí mixéru a šlehací metly s moučkovým cukrem do tuhé pěny. Přilijeme mléko, olej, přidáme polohrubou a hladkou mouku, prášek do pečiva, skořicový cukr, nastrouhaná jablka a vše spolu už jen vařečkou promícháme.
  2. Připravené těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou.
  3. Dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 60 minut při teplotě 170 °C. Řiďte se svou troubou. Když jsem tuto bábovku pekla u mamky, před dopečením jsem ji musela přikrýt alobalem, protože vršek trochu zhnědl, zatímco střed byl ještě nedopečený.

Před vyndáním bábovky z trouby nezapomeňte udělat test špejlí. Pokud je suchá, bábovka je upečená. Než ji naservírujete, nechte ji úplně vychladnout. Poté ji vyklopte z formy, posypte moučkovým cukrem a nakrájejte. Dobrou chuť!

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář