NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Falešný dort Napoleon z listového těsta.
Falešný dort Napoleon z listového těsta.
Recept Falešný dort Napoleon z listového těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Chtěli byste připravit dort Napoleon, ale nemáte čas na pečení klasického korpusu? Vsaďte na jeho verzi z listového těsta. Je rychlá, všem chutná a vypadá velmi dobře, díky čemuž s ní budete mít vždy úspěch. Pokud nevíte, co naservírovat v neděli po obědě nebo čím pohostit blízké na oslavě, určitě ji vyzkoušejte.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.2.2025

Falešný dort Napoleon z listového těsta.

Chtěli byste připravit dort Napoleon, ale nemáte čas na pečení klasického korpusu? Vsaďte na jeho verzi z listového těsta. Je rychlá, všem chutná a vypadá velmi dobře, díky čemuž s ní budete mít vždy úspěch. Pokud nevíte, co naservírovat v neděli po obědě nebo čím pohostit blízké na oslavě, určitě ji vyzkoušejte.

35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny
2 bal.
listové těsto
200 g
mascarpone nebo tvaroh
300 g
karamelové salko
podle potřeby
nasekané ořechy
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Dort Napoleon je klasikou, která se peče už dlouhé roky. Charakteristický je tím, že má několik vrstev tvořených měkkým těstem a sladkým krémem. Jeho příprava je však poměrně zdlouhavá a komplikovaná. Pokud tedy nemáte čas připravovat ho, ale chtěli byste něco podobného, vyzkoušejte tento recept na verzi s listovým těstem.

  1. Obě listová těsta vyválíme a vykrojíme z nich kruhy o průměru přibližně 24 cm (klasická velikost dortové formy).
  2. Vykrojené kruhy i okraje, které nám z těsta zbyly, přesuneme na plechy vyložené pečicím papírem. Těsto důkladně propícháme vidličkou a pečeme při teplotě 200 °C přibližně 15 až 20 minut – průběžně sledujeme.
  3. Upečené těsto necháme vychladnout a následně na něj postupně vrstvíme krém. Na každou krémovou vrstvu položíme další plát těsta a postup opakujeme. Dort bychom měli zakončit krémem.
  4. Krém: Mascarpone nebo tvaroh důkladně vyšleháme s karamelovým salkem. Pokud salko nemáte po ruce, můžete si ho připravit i sami doma podle našeho receptu.
  5. Okraje listového těsta, které nám zbyly při vykrajování kruhů a které jsme upekli, rozdrobíme a použijeme na ozdobení vrchní části dortu. Na dekoraci povrchu můžeme také použít nasekané arašídy, vlašské ořechy nebo ovoce.

Dort Napoleon vložte na pár hodin do lednice, aby ztuhl. Poté jej opatrně nakrájejte a servírujte. S krémem, který použijete na plnění dortu, můžete mírně experimentovat. Například tvaroh či mascarpone lze nahradit máslem. Recept na takový karamelovo-máslový krém najdete zde.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář