NejRecept.cz Dezerty Koláče Famózní belgický čokoládový dort s máslovo-žloutkovým krémem.
Famózní belgický čokoládový dort s máslovo-žloutkovým krémem.
Recept Famózní belgický čokoládový dort s máslovo-žloutkovým krémem.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tento čokoládový dort je dokonalou volbou pro každého, kdo miluje sladké a chtěl by si dopřát něco dobrého a možná méně tradičního. Piškot je měkký a šťavnatý, přičemž ho perfektně doplňuje máslový krém a čokoládová poleva. Určitě vyzkoušejte, dezert stojí za to.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   14.3.2025

Famózní belgický čokoládový dort s máslovo-žloutkovým krémem.

Tento čokoládový dort je dokonalou volbou pro každého, kdo miluje sladké a chtěl by si dopřát něco dobrého a možná méně tradičního. Piškot je měkký a šťavnatý, přičemž ho perfektně doplňuje máslový krém a čokoládová poleva. Určitě vyzkoušejte, dezert stojí za to.

55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Krém:

180 g
krupicový cukr
podle chuti
vanilkový cukr nebo extrakt
50 g
kukuřičný škrob
6 ks
žloutek
400 ml
mléko
150 g
máslo

Těsto:

120 g
hladká mouka
30 g
kakao
1 lžička
prášek do pečiva
1/2 lžičky
jedlá soda
6 ks
bílek
1 ks
vejce
150 g
krupicový cukr
120 g
řecký jogurt
80 ml
rostlinný olej

Čokoládová poleva:

80 g
hořká čokoláda
100 ml
33 % smetana

Dále:

20 g
kakao
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Čokoládové dorty peču obvykle jen na nějakou oslavu nebo svátek. Málokdy se u mě objeví během víkendu nebo týdne, protože jejich příprava je o něco složitější. Místo nich dělám raději rychlé řezy, jako jsou například tyto ze zakysané smetany. Tentokrát jsem však měla během víkendu trochu více času, a tak jsem vyzkoušela belgický čokoládový dort – a výsledek byl dokonalý.

  1. V hrnci smícháme krupicový cukr, vanilkový extrakt nebo cukr a kukuřičný škrob. Následně přidáme žloutky, po částech mléko a vše důkladně promícháme.
  2. Směs dáme na sporák a vaříme, dokud nezhoustne. Hotový pudink přelijeme do misky a přidáme máslo, které do něj důkladně zapracujeme. Poté ho zakryjeme fólií a necháme vychladnout.
  3. V druhé misce smícháme hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  4. Bílky vyšleháme spolu s vejcem do pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme cukr. Když je zašlehaný, přidáme řecký jogurt, olej a šleháme dál.
  5. K mokrým surovinám přidáme suché, vše důkladně promícháme a nalijeme do dortové formy o průměru 20 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
  6. Vychladlý krém ještě jednou prošleháme – šleháme 3 až 5 minut.
  7. Z vychladlého upečeného korpusu odstraníme nerovný vrchní díl a podélně ho rozkrojíme na polovinu.
  8. Na jednu část těsta naneseme připravený krém (trochu si necháme na dekoraci), uhladíme a položíme na něj druhou část.
  9. Vrchní část dortu ozdobíme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěním hořké čokolády s horkou smetanou. Případně vyzkoušejte tento recept na krásně lesklou polevu. Takto připravený dort vložíme do lednice na několik hodin – ideálně na celou noc.
  10. Na povrchu dortu můžeme vytvořit mřížkový vzor a nakonec ho dozdobíme krémem, který nám zůstal a který jsme smíchali s kakaem.
  11. Boky ještě ozdobíme rozdrobeným těstem z nerovného povrchu, který jsme odstranili v kroku č. 7 – a máme hotovo.

Hotový dort už jen nakrájejte na trojúhelníky a můžete podávat. Aby se krém nerozpustil a dezert chutnal co nejlépe, nezapomeňte ho skladovat na chladném místě. Nejlépe v lednici.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář