NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Famózní broskvový koláč ve stylu cheesecake. Díky této surovině nebude krém téct.
Famózní broskvový koláč ve stylu cheesecake. Díky této surovině nebude krém téct.
Recept Famózní broskvový koláč ve stylu cheesecake. Díky této surovině nebude krém téct.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Tvarohové koláče jsou lehké, nadýchané a velmi dobré. Představují tak moji první volbu vždy, když zvažuji, co upéct. Tento dezert se v mnohém podobá cheesecaku s tím rozdílem, že jeho základ tvoří klasické těsto, nikoli sušenky.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   24.1.2025

Famózní broskvový koláč ve stylu cheesecake. Díky této surovině nebude krém téct.

Tvarohové koláče jsou lehké, nadýchané a velmi dobré. Představují tak moji první volbu vždy, když zvažuji, co upéct. Tento dezert se v mnohém podobá cheesecaku s tím rozdílem, že jeho základ tvoří klasické těsto, nikoli sušenky.

30 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

2 ks
vejce
50 g
cukr
1/4 lžičky
sůl
1 lžička
vanilkový extrakt
100 g
změklé máslo
250 g
hladká mouka
1 lžička
prášek do pečiva

Krém:

2 ks
vejce
100 g
cukr
1 lžička
vanilkový extrakt
30 g
kukuřičný škrob
350 g
zakysaná smetana nebo řecký jogurt
2 ks
broskve
podle potřeby
mandlové plátky
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření

Ať už jste se přejedli cheesecaků, nebo jen chcete zkusit něco jiného, tento tvarohový koláč je tou nejlepší volbou. Do krémové náplně můžete přidat čerstvé ovoce i kompot. Výborné jsou také sušené rozinky nebo brusinky namočené v sirupu či rumu.

  1. V míse smícháme vejce, cukr, sůl, vanilkový extrakt a změklé máslo.
  2. Do mokrých ingrediencí přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva a vypracujeme pevné těsto, které vtlačíme do dortové formy o průměru 20 až 22 cm. Okraje těsta při vtlačování vytáhneme směrem nahoru.
  3. Takto připravené těsto vložíme na 15 až 20 minut do mrazničky.
  4. Mezitím si připravíme krém. V míse vyšleháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob, který směs zahustí a zabrání, aby po upečení tekla. Poté vmícháme zakysanou smetanu nebo řecký jogurt a přidáme nakrájené čerstvé nebo kompotované broskve.
  5. Těsto vyndáme z mrazničky, nalijeme do něj připravený krém, vrch posypeme mandlovými plátky a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 50 minut.

Koláč nechte vychladnout, vyjměte ho z formy a krájejte na menší trojúhelníky. Ty můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvým či kompotovaným ovocem nebo šlehačkou. Fantazii se meze nekladou.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář