NejRecept.cz Dezerty Koláče Famózní čokoládové řezy s tvarohovo-smetanovým krémem. Ze stolu zmizí jako první.
Famózní čokoládové řezy s tvarohovo-smetanovým krémem. Ze stolu zmizí jako první.
Recept Famózní čokoládové řezy s tvarohovo-smetanovým krémem. Ze stolu zmizí jako první.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Pokud milujete čokoládu, tento recept si určitě zamilujete. Nadýchané kakaové těsto, lahodný čokoládový krém a extra poleva zajišťují vyváženou chuť a zaručují, že s dezertem budete mít úspěch u každého, komu ho naservírujete. Mohu vás ujistit, že já jsem měla.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   17.3.2025

Famózní čokoládové řezy s tvarohovo-smetanovým krémem. Ze stolu zmizí jako první.

Pokud milujete čokoládu, tento recept si určitě zamilujete. Nadýchané kakaové těsto, lahodný čokoládový krém a extra poleva zajišťují vyváženou chuť a zaručují, že s dezertem budete mít úspěch u každého, komu ho naservírujete. Mohu vás ujistit, že já jsem měla.

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

4 ks
vejce
120 g
krupicový cukr
80 g
řecký jogurt nebo zakysaná smetana
100 g
rostlinný olej
175 g
hladká mouka
55 g
kakao
2 a 1/2 lžičky
prášek do pečiva
špetka
sůl

Krém:

400 g
krémový sýr nebo tvaroh
100 g
řecký jogurt nebo zakysaná smetana
55 g
kakao
250 g
kondenzované mléko

Sirup:

100 g
voda
50 g
krupicový cukr
20 g
brandy nebo koňak

Čokoládová poleva:

100 g
hořká čokoláda
40 g
mléko
60 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Čokoládové řezy jsou klasikou, se kterou nikdy nic nezkazíte. Výborně chutnají a jsou dokonale nadýchané, takže nejsou zbytečně příliš těžké. Vždy, když je připravím, zmizí ze stolu rychlostí blesku. Skvělé jsou na nedělní posezení, oslavy nebo jen tak, když dostanete chuť na něco sladkého.

  1. Vejce vyšleháme spolu s cukrem, řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou a rostlinným olejem.
  2. V druhé míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a směs postupně zapracujeme do mokrých surovin.
  3. Hotové těsto nalijeme do plechu o rozměrech 39 x 32 cm a pečeme při teplotě 200 °C po dobu přibližně 12 až 15 minut.
  4. Upečené těsto necháme vychladnout, odstraníme z něj nerovnoměrné okraje a nakrájíme ho na tři stejné části.
  5. Na krém vyšleháme krémový sýr (můžeme ho nahradit tvarohem nebo mascarpone) s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou, kakaem a kondenzovaným mlékem.
  6. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr a uvaříme cukrový sirup. Do něj následně přilijeme brandy nebo koňak a potřeme jím korpus.
  7. Na těsto naneseme hotový krém, rozetřeme a navrch položíme druhé těsto, které znovu navlhčíme cukrovým sirupem a naneseme na něj krém. Na krém položíme poslední korpus, navlhčíme ho a krémem potřeme už jen boky, ne vrch.
  8. V misce rozpustíme čokoládu s mlékem a máslem. Takto připravenou polevu naneseme navrch koláče a uhladíme. Dezert dáme na 2 až 3 hodiny do lednice.
  9. Po ztuhnutí můžeme povrch ozdobit ještě další čokoládovou polevou a boky obalit v těstu, které nám zůstalo z okrajů a které jsme nadrobili.

Řezy nakrájíme a můžeme rovnou podávat. Nejlépe chutnají vychlazené, proto uděláte dobře, když je budete skladovat v lednici. A v případě, že hledáte ještě nějaký zajímavý recept, můžete vyzkoušet tyto řezy bez mouky s příjemnou chutí kávy.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář