NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Famózní tvarohové koláče s domácí marmeládou, malinami a drobenkou.
Famózní tvarohové koláče s domácí marmeládou, malinami a drobenkou.
Recept Famózní tvarohové koláče s domácí marmeládou, malinami a drobenkou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Podoláková Burkartová

Nedávno jsem upekla tyto kynuté tvarohové koláče a musím říct, že výsledek stál za každou minutu strávenou v kuchyni. Těsto krásně vykynulo, bylo měkké a nadýchané a náplň z tvarohu mu dodala jemnost, která je pro tyto tradiční koláče charakteristická. Autor: Jana Podoláková Burkartová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.10.2024

Famózní tvarohové koláče s domácí marmeládou, malinami a drobenkou.

Nedávno jsem upekla tyto kynuté tvarohové koláče a musím říct, že výsledek stál za každou minutu strávenou v kuchyni. Těsto krásně vykynulo, bylo měkké a nadýchané a náplň z tvarohu mu dodala jemnost, která je pro tyto tradiční koláče charakteristická. Autor: Jana Podoláková Burkartová

50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

600 g
hladká mouka
300 ml
mléko
2 ks
žloutek
80 g
sádlo
6 lžic
krystalový cukr
1 lžička
sůl
1 ks
citron
1/2 kostky
droždí

Tvarohová náplň

podle potřeby
tvaroh
podle chuti
cukr
1 ks
žloutek
podle potřeby
smetana
podle chuti
pomerančová kůra
podle chuti
marmeláda
podle potřeby
čerstvé maliny

Drobenka

podle potřeby
polohrubá mouka
podle potřeby
máslo
podle potřeby
moučkový cukr

Na potření

1 ks
žloutek
podle potřeby
mléko
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Příprava kynutého těsta může na první pohled vypadat složitě, ale s trochou trpělivosti se dá snadno zvládnout. Tentokrát jsem ho vytvarovala do menších bochánků, které jsem naplnila tvarohem a marmeládou a ozdobila malinami. Ty koláčům dodaly příjemnou šťavnatost a kyselost.

  1. Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Do kvásku přidáme žloutky, sádlo, zbytek cukru, kůru z jednoho celého citronu, sůl a vše jemně promícháme. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout 40 až 50 minut.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, z nichž vytvoříme bochánky. Ty umístíme na vymazaný plech a necháme dalších 20 minut kynout.
  4. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Na ni v misce smícháme tvaroh, cukr, žloutek, kapku smetany a pomerančovou kůru.
  5. Do bochánků uděláme menší jamku, kolem které nastříkáme připravenou tvarohovou náplň. Do středu dáme lžičku domácí marmelády, na to čerstvé maliny a navrch drobenku. Tu připravíme smícháním polohrubé mouky, změklého másla a moučkového cukru.
  6. Připravené koláče necháme dalších 20 minut odpočinout. Poté je potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a pečeme při 180 °C přibližně 25 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář