Fantastická domácí meruňková marmeláda

Z této dávky vyšlo 10 kusů 540 ml skleniček. Pokud máte doma zralé meruňky, určitě je zpracujte na marmeládu. Meruňková marmeláda se hodí do koláčů, ale i na chlebíček s máslem. Do této marmelády se přidává i vanilkový cukr, dodá marmeládě mnohem lepší chuť. Nejlepší je však domácí, do obyčejného cukru vložíte zrníčka lusku, pak i celý lusk a necháte stát cca 1 týden.

Přidal:, 28.7.2017
Kategorie: Zavařeniny
Fantastická domácí meruňková marmeláda

Suroviny

5 kgzralé meruňky
1,8 kgkr. cukr
5 bal.vanilkový cukr
4 bal.Želírovací cukr Dr. Oetker

Postup přípravy

  1. Váha meruněk je už bez pecky.
  2. Meruňky překrojené na polovinu dáme do hrnce s horkou vodou, necháme je chvíli ve vodě a pak vybereme. Stáhneme slupku (toto děláme pouze v tom případě, pokud vám vadí v marmeládě větší kousky nebo slupky).
  3. Ovocnou dužinu dáme do hrnce, přidáme cukr, vanilkový cukr a želírovací cukr.
  4. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání cca 3-4 minuty.
  5. Horký džem dáme do sklenic a pořádně uzavřeme.
  6. Otočíme dnem vzhůru a zakryjeme utěrkou. Po vychladnutí sklenice odložíme do komory.

Zdroj: Citromhab