Fantastická žemlovka ze starší vánočky

Sladký oběd? Žádný problém :) Měla jsem ještě starší vánočku, tak jsem ji spotřebovala do žemlovky. Někdy dělávám i z rohlíků, ale pokud je vánočka, tak upřednostním raději toto sladké pečivo. Žemlovka je mnohem chutnější a v kombinaci s ostatními surovinami je opravdu výborná. Máte rádi žemlovku? Autor: Triniti

Přidal:, 17.4.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Fantastická žemlovka ze starší vánočky

Suroviny

1 ksvánočka (300 g)
250 gtvarohu
6 ksstředně velkých jablek
80 gmásla
250 mlmléka
2 ksvejce
2 bal.vanilkové cukry s rumovou příchutí (Vitana)
2 lžičkymleté skořice
2 lžícecitronové šťávy
2 lžičkynajemno strouhané citronové kůry
hrstrozinek
hrstoloupaných a posekaných mandliek

Postup přípravy

  1. Starší vánočku nakrájíme na plátky. Připravíme si pekáč, který vymažeme máslem, poklademe vánočku, kterou jsme namočili do hmoty z mléka a žloutků.
  2. Na vrstvu vánočky navrstvíme tvaroh, který jsme osladili rumovým cukrem a zamíchaly jsme ho i s rozšlehaným bílkovým sněhem. Poházíme rozinky.
  3. Jablka očistíme a nakrájíme na tenoučké plátky. Ty poklademe na tvarohovou hmotu s rozinkami a můžete ještě osladit cukrem. Záleží na sladkosti jablek. Posypeme i skořicí a mandlemi.
  4. Nahoru poklademe zbylou vánočku a zalijeme ji žloutkovým mlékem. Poklademe kousky másla a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu. Sledujeme.