NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Fantastické jablečné pité s křehkým těstem a šťavnatou náplní.
Fantastické jablečné pité s křehkým těstem a šťavnatou náplní.
Recept Fantastické jablečné pité s křehkým těstem a šťavnatou náplní.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Jablečné pité je jedním z nejtradičnějších koláčů, které peču pravidelně. Je rychlé, jednoduché a velmi chutné. Kromě toho má tu výhodu, že díky němu mohu spotřebovat přebytečná jablka, která by se mi jinak zkazila. Tentokrát jsem ale trochu zaexperimentovala a připravila mírně odlišnou verzi.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   3.2.2025

Fantastické jablečné pité s křehkým těstem a šťavnatou náplní.

Jablečné pité je jedním z nejtradičnějších koláčů, které peču pravidelně. Je rychlé, jednoduché a velmi chutné. Kromě toho má tu výhodu, že díky němu mohu spotřebovat přebytečná jablka, která by se mi jinak zkazila. Tentokrát jsem ale trochu zaexperimentovala a připravila mírně odlišnou verzi.

25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Náplň:

1 a 1/2 kg
jablko
80 g
krystalový cukr
10 g
vanilkový cukr
1 lžička
skořice
50 – 60 g
krupice

Těsto:

4 ks
vejce
200 g
krystalový cukr
150 ml
rostlinný olej
180 ml
bílý jogurt
100 ml
mléko
250 g
polohrubá mouka
2 lžičky
prášek do pečiva
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Receptů na jablečné pité najdete na internetu mnoho. Pokud byste chtěli vyzkoušet něco méně běžného a odlišného, vsaďte na tento recept. Od toho klasického se liší tím, že těsto není pevné, ale tekuté a do plechu se lije. Výsledkem je díky tomu nadýchaný dezert, ze kterého si každý žádá přídavek.

  1. Jablka omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme.
  2. Nastrouhaná jablka vložíme do hrnce, přisypeme k nim krystalový a vanilkový cukr a povaříme na středním ohni přibližně 5 až 6 minut. Když změknou, stáhneme je z ohně, přimícháme k nim skořici a krupici a necháme je vychladnout.
  3. Pomocí kuchyňského robota vyšleháme vejce s cukrem. Šleháme přibližně 5 až 6 minut. Následně za stálého míchání přidáme rostlinný olej, bílý jogurt a mléko.
  4. Do vyšlehané směsi prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva a vše ručně promícháme. Hotové těsto rozdělíme na dvě stejné části. První vlijeme na dno plechu o rozměrech 35 × 20 cm, který jsme vyložili pečicím papírem, a dáme péct na 10 až 12 minut při teplotě 180 °C.
  5. Na upečené těsto naneseme jablka, na která následně nalijeme druhou část těsta a vložíme do trouby. Pečeme 30 až 35 minut při teplotě 170 až 180 °C.

Po upečení nechte jablečné pité vychladnout. Následně ho posypte moučkovým cukrem, nakrájejte na čtverce nebo obdélníky a podávejte. Pokud máte doma kyselejší jablka, množství cukru nebo skořice klidně zvyšte, aby byl koláč příjemně sladký.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář