Fantastické jidáše

Ačkoliv jsou Velikonoce pryč, já jsem se v kuchyni pustila do pečení těchto sladkých dobrot. Jsou fantastické a s těstem se pracuje luxusně. Krásně se točí a po upečení je vláčné, jemné a měkké jako pavučinka. Autor: Mineralka

Přidal:, 2.5.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Pletýnky a jidáše, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Fantastické jidáše

Suroviny

500 ghladká mouka
70 gmáslo nebo Hera
2 ksžloutky
200 mlsmetana 12%
80 gkr. cukr
25 gčerstvé droždí
špetkasůl
špetkacitronová kůra
vajíčko + med + máslo na potření

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Trochu smetany ohřejeme, přidáme lžičku cukru, droždí a lžíci mouky. Necháme stát asi 10 minut, aby vzešel kvásek.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které má mít konzistenci plastelíny. Těsto zakryjeme fólií a necháme kynout, dokud zdvojnásobí svoji velikost. Potom těsto rozdlíme na 24 stejných částí, vyválíme hady, ze kterých uděláme různé tvary. Uzlíky, mašle, srdíčka, ...
  3. Poklademe je na plech s papírem nebo podložkou, potřeme vajíčkem, do kterého jsme přidali 2 lžíce medu a 1 PL másla.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Takto je necháme na plechu stát asi 20 minut a můžeme péct.
  5. Pečeme na 190 stupňů asi 15 minut a pak teplotu snížíme na 170 a dopečeme asi 10 minut - sledujeme.Tip: Jahodový džem bez chemie