NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Pletýnky a jidáše Fantastické jidáše
Fantastické jidáše
Recept Fantastické jidáše
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mineralka

Ačkoliv jsou Velikonoce pryč, já jsem se v kuchyni pustila do pečení těchto sladkých dobrot. Jsou fantastické a s těstem se pracuje luxusně. Krásně se točí a po upečení je vláčné, jemné a měkké jako pavučinka. Autor: Mineralka

Mineralka Mineralka    ·   2.5.2019

Fantastické jidáše

Ačkoliv jsou Velikonoce pryč, já jsem se v kuchyni pustila do pečení těchto sladkých dobrot. Jsou fantastické a s těstem se pracuje luxusně. Krásně se točí a po upečení je vláčné, jemné a měkké jako pavučinka. Autor: Mineralka

45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
hladká mouka
70 g
máslo nebo Hera
2 ks
žloutky
200 ml
smetana 12%
80 g
kr. cukr
25 g
čerstvé droždí
špetka
sůl
špetka
citronová kůra
vajíčko + med + máslo na potření
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Trochu smetany ohřejeme, přidáme lžičku cukru, droždí a lžíci mouky. Necháme stát asi 10 minut, aby vzešel kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které má mít konzistenci plastelíny. Těsto zakryjeme fólií a necháme kynout, dokud zdvojnásobí svoji velikost. Potom těsto rozdlíme na 24 stejných částí, vyválíme hady, ze kterých uděláme různé tvary. Uzlíky, mašle, srdíčka, ...
  3. Poklademe je na plech s papírem nebo podložkou, potřeme vajíčkem, do kterého jsme přidali 2 lžíce medu a 1 PL másla.
  4. Takto je necháme na plechu stát asi 20 minut a můžeme péct.
  5. Pečeme na 190 stupňů asi 15 minut a pak teplotu snížíme na 170 a dopečeme asi 10 minut - sledujeme.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář