NejRecept.cz Pečivo Pagáče Fantastické pagáče z kynutého těsta se zelím a bramborami.
Fantastické pagáče z kynutého těsta se zelím a bramborami.
Recept Fantastické pagáče z kynutého těsta se zelím a bramborami.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Milada Sumková

Po dlouhé době jsem se rozhodla, že upeču pagáče, ale nechtěla jsem klasiku ve formě těch škvarkových. Místo toho jsem vyzkoušela tyto s kysaným zelím a bramborami a udělala jsem dobře. Těsto je měkké a nadýchané i několik dní po upečení. Navíc vše doplňuje skvělá náplň. Autor: Milada Sumková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.2.2025

Fantastické pagáče z kynutého těsta se zelím a bramborami.

Po dlouhé době jsem se rozhodla, že upeču pagáče, ale nechtěla jsem klasiku ve formě těch škvarkových. Místo toho jsem vyzkoušela tyto s kysaným zelím a bramborami a udělala jsem dobře. Těsto je měkké a nadýchané i několik dní po upečení. Navíc vše doplňuje skvělá náplň. Autor: Milada Sumková

40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

550 g
hladká mouka
1 ks
vejce
1 kostka
droždí
2 lžičky
sůl
špetka
cukr
1 lžíce
vepřové sádlo
350 – 400 ml
vlažná voda

Náplň:

400 – 500 g
brambory
podle potřeby
kysané zelí
podle potřeby
slanina
podle potřeby
vepřové sádlo
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Bramborové pagáče jsou skvělé jako pohoštění na oslavy, svátky nebo různé posezení. Dokážou skvěle zasytit, takže je klidně můžete podávat i k snídani či svačině. V takovém případě je však lepší, když je uděláte o něco větší. Budou se vám lépe jíst.

  1. Do trochy vlažné vody přidáme cukr a droždí. Počkáme, až vzejde kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme polotuhé těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout (alespoň na hodinu).
  3. Vykynuté těsto rozválíme a vykrojíme z něj rovnoměrné čtverce, které naplníme náplní. Tu si připravíme tak, že uvařené brambory rozšťoucháme a promícháme s osmaženou slaninou, kysaným zelím a sádlem.
  4. Náplň zabalíme do těsta a pagáče přeneseme na vymazaný plech, kde je ještě upravíme do požadovaného tvaru. Povrch potřeme sádlem, propícháme vidličkou a pečeme přibližně 35 minut při teplotě 180 °C.
  5. Pagáče ještě za horka potřeme sádlem a podáváme.

Pagáče jsou skutečně výborné a stojí za vyzkoušení. Po vychladnutí je uložte do nádoby s uzávěrem, aby zůstaly i další den příjemně měkké a nadýchané. Pokud byste kromě těchto pagáčů chtěli vyzkoušet i klasické škvarkové, inspirujte se tímto receptem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář