NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Fantastické záviny, které vám neprasknou. Vyzkoušejte můj ověřený trik na záviny ze studené trouby.
Fantastické záviny, které vám neprasknou. Vyzkoušejte můj ověřený trik na záviny ze studené trouby.
Recept Fantastické záviny, které vám neprasknou. Vyzkoušejte můj ověřený trik na záviny ze studené trouby.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Alena Borchova

Znáte tento trik na kynuté záviny, díky kterému vám neprasknou? Pokud ne, tak určitě znáte častý problém: připravíte kynuté těsto, naplníte ho náplní, zavinete, těšíte se, jaké je to krásné, dáte péct a bum! Závin po stranách praskne a je po parádě. Také jsem zažila nejedno takové zklamání, ale konečně vím, jak na to a jak prasknutí předejít. Roládu dávám do studené trouby a až potom ji zapnu na 200 stupňů, postupně teplotu snižuji. Vyzkoušejte i můj recept na skvělý makový závin. Autor: Alena Borchova

NejLucka NejLucka    ·   16.5.2024

Fantastické záviny, které vám neprasknou. Vyzkoušejte můj ověřený trik na záviny ze studené trouby.

Znáte tento trik na kynuté záviny, díky kterému vám neprasknou? Pokud ne, tak určitě znáte častý problém: připravíte kynuté těsto, naplníte ho náplní, zavinete, těšíte se, jaké je to krásné, dáte péct a bum! Závin po stranách praskne a je po parádě. Také jsem zažila nejedno takové zklamání, ale konečně vím, jak na to a jak prasknutí předejít. Roládu dávám do studené trouby a až potom ji zapnu na 200 stupňů, postupně teplotu snižuji. Vyzkoušejte i můj recept na skvělý makový závin. Autor: Alena Borchova

20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto na dva záviny:

500 g
polohrubá mouka
1/4 lžičky
sůl
1 a 1/2 lžíce
moučkový cukr
1 ks
vanilkový cukr
2 ks
vejce
1 a 1/2 dcl
olej
2 dcl
mléko
1/2 ks
droždí
1 lžička
krystalový cukr na kvásek

Maková nádivka na jeden závin:

200 g
mletý mák
podle chuti
moučkový cukr nebo vanilkový cukr
podle potřeby
třešně
podle potřeby
skořice
trochu
olej
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Záviny prasknou pouze tehdy, pokud nejsou před pečením dostatečně vykynuté. Když je dáte do studené trouby, na začátku ještě trochu vykynou, protože kvasinky mají rády teplo. Je to skvělý trik!

  1. Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek.
  2. Kvásek smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
  3. Vykynuté těsto rozválíme, rozdělíme na dvě části a na jednu dáme mák, cukr a postříkáme olejem.
  4. Na mák naskládáme třešně, které ochutíme cukrem a skořicí a zavineme.
  5. Závin dáme do studené trouby, kterou zapneme na 200 stupňů na 10 minut a poté na 180 stupňů asi 30 minut.
  6. Než se upeče makový závin, můžeme si z druhé poloviny těsta připravit například kakaový nebo jiný oblíbený závin.
  7. Po upečení potřeme olejem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář

Objevte nové recepty