NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Čokoládový dort Fantastický čokoládový zákusek s lískooříškovým krémem
Fantastický čokoládový zákusek s lískooříškovým krémem
Recept Fantastický čokoládový zákusek s lískooříškovým krémem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Křehké jemné těsto, které dokonale doplňuje lískooříškový krém, na něm jemný čokoládový krém a navrchu dokonalá poleva z pravé belgické čokolády. Nedám dopustit na kvalitní čokoládu, kterou používám při pečení. Ta chuť je ve výsledku opravdu neskutečná. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   17.6.2025

Fantastický čokoládový zákusek s lískooříškovým krémem

Křehké jemné těsto, které dokonale doplňuje lískooříškový krém, na něm jemný čokoládový krém a navrchu dokonalá poleva z pravé belgické čokolády. Nedám dopustit na kvalitní čokoládu, kterou používám při pečení. Ta chuť je ve výsledku opravdu neskutečná. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

5 ks
vejce
5 lžic
krystalový cukr
5 lžic
hladká mouka
1 lžíce
mleté mandle
1/2 bal.
kypřicí prášek do pečiva

Krém:

500 g
mascarpone
190 g
smetana ke šlehání
120 g
jemný tvaroh
180 g
belgická čokoláda
90 g
moučkový cukr

Na potření:

podle potřeby
lískooříškový krém (Nutella)

Poleva:

150 g
belgická čokoláda
2 lžíce
kokosový olej
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Než jsem se dopracovala k dokonalé čokoládové polevě, kterou vidíte i na tomto zákusku, chvíli to trvalo. Nakonec se mi to ale povedlo. Tajemství je v kokosovém oleji, díky kterému je dokonale hladká a při krájení se neláme.

  1. Těsto připravíme klasickým způsobem. Vejce vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Postupně přidáme mouku, kypřicí prášek a mleté mandle. Vyšlehané těsto rozetřeme na plech, pěkně uhladíme stěrkou a dáme péct. Pečeme na plechu s pečicím papírem – použila jsem klasický velký plech. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut – hlídáme.
  2. Po upečení stáhneme z těsta pečicí papír a necháme vychladnout. Po vychladnutí potřeme povrch lískooříškovým krémem.
  3. Do mísy dáme mascarpone, smetanu, tvaroh a moučkový cukr. Mixérem vyšleháme do jednotné hmoty. Dáváme pozor, abychom hmotu nepřešlehali, mascarpone je na to velmi citlivé.
  4. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu. Když je čokoláda rozpuštěná, odstavíme ji a necháme mírně vychladnout. Do mírně vychladlé čokolády přidáme trochu vyšlehaného krému, promícháme – vyrovnáme tak teploty jednotlivých hmot – a následně celou čokoládovou hmotu přimícháme do celé mascarpone směsi. Krátce prošleháme a krém je hotový.
  5. Hotový krém naneseme na těsto s lískooříškovým krémem a pěkně uhladíme. Dáme do lednice ztuhnout a po ztuhnutí polijeme vrch čokoládovou polevou.
  6. Čokoládová poleva: V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu, do které přidáme kokosový olej. Mícháním tyto suroviny spojíme a získáme hladkou čokoládovou polevu.

Výsledný dezert je jemný a na jazyku se doslova rozplývá. Kombinace vláčného těsta, mascarpone krému a čokoládové polevy je jednoduše k nezaplacení. Máte chuť ještě na nějaký podobný dezert? Vyzkoušejte tento nepečený nutellový s pořádnou vrstvou čokolády.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář