Fantastický koláček našeho dětství - Ptačí mléko

Krásná vzpomínka na dětství. Vynikající koláček s máslovým krémem, který se sladí kondenzovaným mlékem (salkem). Vrch přelitý čokoládovou polevou dodá neodolatelnou chuť, tak zkuste a vyvoďte závěr. Ještě nikdo, kdo ochutnal, neřekl, že je koláček špatný. Samozřejmě sto lidí, sto chutí, takže možná se najde někdo, komu nebude chutnat. Nechte se inspirovat. Autor: Petra

Přidal:, 29.5.2017
Kategorie: Zákusky, Dezerty, Moučníky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Fantastický koláček našeho dětství - Ptačí mléko

Suroviny

Těsto:
100 gmáslo
100 gkr. cukr
2 ksvejce
140 gpolohrubá mouka
1 bal.vanilkový cukr
Krém:
20 gželatina + voda na namočení
140 mlvoda
400 gkr. cukr
200 gmáslo
100 gsalko (slazené kondenzované mléko)
2 ksbílky
1/2 lžičkycitronová šťáva
1 bal.vanilkový cukr
Poleva:
200 gčokoláda
100 gmáslo

Postup přípravy

  1. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vyšleháme. Přidáme mouku a ještě krátce šleháme.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem a rozetřeme těsto v tenké vrstvě do tvaru obdélníka.
  3. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 10 minut. Po vyjmutí přendáme těsto na rovnou plochu, stáhneme papír a necháme vychladnout.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Máslo vyšleháme s kondenzovaným mlékem. Želatinu namočíme do vody a necháme ji nabobtnat. Nabobtnalou želatinu ohřejeme, aby se rozpustila a odstavíme. 
  5. Cukrový rozvar jsem udělala zvlášť bez želatiny. Netroufla jsem si to udělat dohromady, protože želatina se nesmí vařit, jinak by neželírovala. Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  6. Bílky vyšleháme s citronovou šťávou do tuhé pěny, potom postupně zašlehávala nejdříve cukrový rozvar a potom rozpuštěnou želatinu, no a nakonec máslo se salkem. Natřeme na těsto, které jsme prekrojili na polovinu a uložíme na sebe.
  7. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali máslo. Ozdobíme dle fantazie a odložíme do lednice.