NejRecept.cz Dezerty Bábovky Fantastický makovník pečený v bábovkové formě
Fantastický makovník pečený v bábovkové formě
Recept Fantastický makovník pečený v bábovkové formě
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Triniti

Už se vám stalo, že vám klasický makovník během pečení v troubě prasknul? Pečte ho v bábovkové formě, vypadá skvěle a vyhnete se prasknutí. Autor: Triniti

Triniti Triniti    ·   26.3.2016

Fantastický makovník pečený v bábovkové formě

Už se vám stalo, že vám klasický makovník během pečení v troubě prasknul? Pečte ho v bábovkové formě, vypadá skvěle a vyhnete se prasknutí. Autor: Triniti

60 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
Suroviny
(1 šálek = 250 ml)
230 g
máslo
1/2 šálku
mléko
3 ks
žloutky
2 bal.
sušené droždí
60 ml
vlažná voda
2,5 šálku
hladká mouka
1 lžíce
kr. cukr
špetka
sůl

Náplň:

220 g
mletý mák
90 g
kr. cukr
1 bal.
vanilkový cukr
100 ml
plnotučné mléko
Postup receptu
Vytisknout
60 min
Čas přípravy
55 min
Čas vaření
  1. V malém hrnci zahřejeme mléko, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a necháme přejít varem. Odstavíme a necháme vychladnout.
  2. V malém množství teplé vody rozpustíme lžičku cukru a přidáme droždí. Necháme vzejít kvásek.
  3. V misce smícháme mouku, cukr a sůl.
  4. Do mírně vychladlého mléka s máslem přidáme 3 žloutky a dobře metličkou vymícháme. Postupně přidáváme sypkou směs a nakonec přidáme i kvásek. Zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočívat v ledničce zakryté fólií.
  5. Ráno těsto vyndáme a necháme při pokojové teplotě stát cca 1 hodinu. Těsto rozdělíme na polovinu. Každou část rozválíme na obdélník, potřeme náplní a srolujeme.
  6. Připravíme bábovkovou formu, vymažeme ji máslem nebo sádlem a uložíme záviny.
  7. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 50-55 minut.
  8. Náplň:
    Mléko ohřejeme, přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Když je cukr rozpuštěný, přidáme mák a mícháme, dokud nevznikne hustá hmota.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář