NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Meruňková Nepřekonatelný meruňkový džem podle prababky bez gelfixu a chemie
Nepřekonatelný meruňkový džem podle prababky bez gelfixu a chemie
Recept Nepřekonatelný meruňkový džem podle prababky bez gelfixu a chemie
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Už roky dělávám domácí džem bez konzervačních látek, pouze z cukru a ovoce. Večer připravím ovoce, zasypu cukrem a do rána nechám ovoce stát. Pustí šťávu a mohu pokračovat dál. Meruňky melu na mlýnku na maso, máme rádi bez větších kousků, ale pokud nechcete zcela rozmixovaný, meruňky pouze jemně tyčovým mixérem mixnite a nechte i pár větších kousků. autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   24.4.2019

Nepřekonatelný meruňkový džem podle prababky bez gelfixu a chemie

Už roky dělávám domácí džem bez konzervačních látek, pouze z cukru a ovoce. Večer připravím ovoce, zasypu cukrem a do rána nechám ovoce stát. Pustí šťávu a mohu pokračovat dál. Meruňky melu na mlýnku na maso, máme rádi bez větších kousků, ale pokud nechcete zcela rozmixovaný, meruňky pouze jemně tyčovým mixérem mixnite a nechte i pár větších kousků. autor: Karambola

100 min
Čas přípravy
100 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
1 kg
meruňky
400 g
třtinový cukr
Postup receptu
Vytisknout
100 min
Čas přípravy
100 min
Čas vaření
  1. Ano, pouze dvě suroviny používám na výrobu domácího džemu. Večer si připravím meruňky, vypeckuji, umyji a překrojím na polovinu.
  2. Zasypu třtinovým cukrem (můžete ubrat nebo přidat podle sladkosti meruněk) a takto nechám stát zakryté do rána.
  3. Ráno meruňky pomelu na mlýnku na maso (následně šťávu, kterou pustili meruňky po zasypání cukrem smícháme s umletou směsí meruněk a pořádně promícháme).
  4. Připravím si několik pánví (abych rychleji naplnila sklenice) a postupně odebírám několik naběraček a vařím do požadované hustoty.
  5. Naplním skleničky, pořádně uzavřu, otočím dnem vzhůru a uložím pod ručník nebo deku. Po 2 hodinách otočím sklenice a nechám pod ručníkem nebo dekou vychladnout. Je vynikající, neztratí barvu a je hlavně domácí, bez ničeho zdraví škodlivého.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář