Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP

Říká se jim fánky nebo boží milosti. Typické fašankové jídlo, známé v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Autor: Jaja

Přidal:, 23.3.2015
Kategorie: Sváteční pečení, Moučníky, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP

Suroviny

Budeme potřebovat:
2,5 šálkuhladká mouka
5 ksžloutku
200 gzakysaná smetana (18%)
špetkasůl
1,5 lžícerum
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
vanilkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Mouku spolu se solí prosejeme přes síto. Do středu uděláme důlek a přidáme žloutky, zakysanou smetanu a rum. Vypracujeme hladké těsto.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Připravené těsto dva krát pomeleme na mlýnku (používáme mlýnek na maso, který má co nejmenší "dírky"). Těsto tak získá objem, je nadýchané a pružné.
  3. Pomleté těsto rozdělíme na 3 části. Když s těstem nepracujeme, stále ho máme zakryté bavlněnou utěrkou, aby nám nevyschlo.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Těsto pomocí válečku rozválíme na tenký plát (cca 2 mm). Pomocí ozubeného kolečka nakrájíme kosodélníky. Do každého uděláme uprostřed jeden řez a oba kraje přes tento otvor přetočíme. Takto připravené malé kosodélníky ukládáme do rozpáleného oleje a smažíme do zlata.
  5. Upečené odkládáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje a následně je posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Dobrou chuť!Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky