Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP

Říká se jim fánky nebo boží milosti. Typické fašankové jídlo, známé v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Autor: Jaja

Přidal:, 23.3.2015
Kategorie: Sváteční pečení, Moučníky, Velikonoce
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Fašankové Boží milosti - FOTOPOSTUP

Suroviny

Budeme potřebovat:
2,5 šálkuhladká mouka
5 ksžloutku
200 gzakysaná smetana (18%)
špetkasůl
1,5 lžícerum
olej na smažení
moučkový cukr na posypání
vanilkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Mouku spolu se solí prosejeme přes síto. Do středu uděláme důlek a přidáme žloutky, zakysanou smetanu a rum. Vypracujeme hladké těsto.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Připravené těsto dva krát pomeleme na mlýnku (používáme mlýnek na maso, který má co nejmenší "dírky"). Těsto tak získá objem, je nadýchané a pružné.
  3. Pomleté těsto rozdělíme na 3 části. Když s těstem nepracujeme, stále ho máme zakryté bavlněnou utěrkou, aby nám nevyschlo.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Těsto pomocí válečku rozválíme na tenký plát (cca 2 mm). Pomocí ozubeného kolečka nakrájíme kosodélníky. Do každého uděláme uprostřed jeden řez a oba kraje přes tento otvor přetočíme. Takto připravené malé kosodélníky ukládáme do rozpáleného oleje a smažíme do zlata.
  5. Upečené odkládáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje a následně je posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Dobrou chuť!Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce