Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si formu na pečení (33 x 23 cm), kterou vyložíme papírem na pečení.
Máslo s cukrem vyšleháme mixérem do pěny a postupně přidáme mouku a sůl. Připravené těsto navrstvíme do formy a pěkně uhladíme (trochu navýšíme i kraje). Pečeme cca půl hodiny a necháme vychladnout.
Cukr v hrnci zkaramelizujeme, přidáme máslo a odstavíme. Hned přidáme smetanu a důkladně spojíme. Na závěr přidáme 1 lžíci mořské soli. Jednu polovinu připraveného karamelu nalijeme na upečené těsto a odložíme do chladničky ztuhnout minimálně na jednu hodinu. Druhou polovinu karamelu navrstvíme do skleněné nádoby a odložíme do chladničky (spotřebujeme při jiném koláči nebo jako toping na zmrzlinu, palačinky, ...).
Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme smetanu a vanilku. Dobře spojíme a pak přidáme mouku a 1/2 lžičky soli. Nakonec vmícháme čokoládové lupínky (pokud nemáme, můžeme použít i hořkou čokoládu, kterou nakrájíme na drobno). Navrstvíme na ztuhlý karamel a pěkně uhladíme.
Na vrch si připravíme čokoládovou polevu. Smetanu na šlehání ohřejeme (nesmí nám vřít) a odstavíme, přidáme čokoládu a vanilkový extrakt. Mícháním rozpustíme a navrstvíme na krém. Necháme ztuhnout. Dobrou chuť!