NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Foukané žloutkové cukroví ze čtyř surovin. Takto si zajistíte, že se zvedne a bude mít hezký tvar.
Foukané žloutkové cukroví ze čtyř surovin. Takto si zajistíte, že se zvedne a bude mít hezký tvar.
Recept Foukané žloutkové cukroví ze čtyř surovin. Takto si zajistíte, že se zvedne a bude mít hezký tvar.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Marcela Sácká

Žloutkové foukané cukroví je pro mě dokonalým symbolem Vánoc. Jeho jemné těsto je příjemně sladké a velkým plusem je také hezký tvar. Je jen na vás, zda bude připomínat hvězdičky, srdíčka, zvonečky nebo vločky. Autor: Marcela Sácká

Naďa Černá Naďa Černá    ·   8.12.2024

Foukané žloutkové cukroví ze čtyř surovin. Takto si zajistíte, že se zvedne a bude mít hezký tvar.

Žloutkové foukané cukroví je pro mě dokonalým symbolem Vánoc. Jeho jemné těsto je příjemně sladké a velkým plusem je také hezký tvar. Je jen na vás, zda bude připomínat hvězdičky, srdíčka, zvonečky nebo vločky. Autor: Marcela Sácká

30 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny
3 ks
žloutky
300 g
moučkový cukr
1 lžička
amonium (cukrářské droždí)
40 g
hladká mouka
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Příprava žloutkového cukroví je rychlá, takže je výbornou volbou pro každého, kdo nemá mnoho času, ale přesto nechce mít na svátky prázdný stůl. Já ho obvykle peču pár dní před Vánoci, protože na rozdíl od lineckého cukroví nebo perníčků nepotřebuje čas na změknutí.

  1. Den před pečením vyšleháme žloutky se 150 g moučkového cukru a jednou lžičkou amonia – cukrářského droždí, které lze koupit ve specializovaných obchodech nebo drogerii. Směs dáme do lednice a necháme odpočívat do druhého dne.
  2. Ráno přidáme 150 g moučkového cukru, hladkou mouku a vypracujeme těsto, které vyválíme na tloušťku 2 až 3 mm a vykrajujeme z něj různé tvary.
  3. Cukroví naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme, resp. sušíme při teplotě 150 °C, dokud „nevyskočí“ a nejde snadno odlepit, což trvá přibližně 10 minut. Každá trouba však peče jinak, proto cukroví průběžně sledujeme.

Hotové žloutkové cukroví necháme vychladnout a můžeme ihned konzumovat. Protože je samo o sobě dost sladké, není třeba jej zdobit moučkovým cukrem. Pokud by se vám však zdálo příliš jednoduché, můžete jej ozdobit rozpuštěnou čokoládou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář