Francouzské brambory

Rychlý a nenáročný oběd. Francouzi by si asi nepochutnali, ale my ano. Ani nevím proč se tyto brambory nazývají francouzské, ale nevadí :) Někdo je připravuje s vaječnou zálivkou, někdo s klobáskou, někdo se zeleninou a my takhle. Inspirujte se na rychlý oběd.

Přidal:, 15.5.2019
Kategorie: Francouzské, Brambory, Přílohy
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Francouzské brambory

Suroviny

1 kgbrambor
1 ksvelká cibule
300 guzeného masa (lze nahradit dušenou šunkou)
2 ksvejce
200 mlsmetany na vaření nebo zakysané smetany
směs mražené míchané zeleniny
olej na vymazání zapékací mísy (nebo máslo)
sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme do poloměkka v osolené vodě (přibližně 20 minut). Potom je scedíme a necháme vychladnout. Následně je oloupeme a nakrájíme na, pokud možno, pravidelné kostičky. Na kostičky nakrájíme také uzené maso nebo dušenou šunku, cibuli poté krájíme na kolečka. Troubu na 200 stupňů Celsia, předehříváme.
  2. Ve velké míse si rozšleháme vajíčka a postupně do nich vmícháme zakysanou nebo sladkou smetanu. Záleží na tom, co vám vyhovuje více, samozřejmě je nejlepší zkusit postupně obě varianty. Do vajíček přidáme sůl a pepř. Koření se tak nejlépe dostane opravdu rovnoměrně do všech vrstev pokrmu.
  3. Zapékací misku vymažeme ji trochou oleje (můžeme použít i kousek másla), a začneme do ní postupně vrstvit všechny předpřipravené ingredience. Nejprve vkládáme na dno misky brambory, zeleninu, poté přidáme cibuli a uzené maso či šunku. Takto ještě jednou postup zopakujeme a navrch naskládáme zbytek brambor.
  4. Vše v misce zalijeme připravenou vaječno-smetanovou směsí. Můžeme také nahrubo nastrouhat sýr (doporučujeme eidam nebo čedar, ale opět zde velmi záleží na vás) a připravené brambory jím celé posypeme.
  5. Misku pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 st. a přibližně 25 – 30 minut pečeme. Je dobré průběžně kontrolovat a brambory z trouby vyndat tehdy, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou. Francouzské brambory je nejlepší podávat zároveň se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.

Zdroj: Vaření a pečení s radostí