Francouzské brambory

Rychlý a nenáročný oběd. Francouzi by si asi nepochutnali, ale my ano. Ani nevím proč se tyto brambory nazývají francouzské, ale nevadí :) Někdo je připravuje s vaječnou zálivkou, někdo s klobáskou, někdo se zeleninou a my takhle. Inspirujte se na rychlý oběd.

Přidal:, 15.5.2019
Kategorie: Francouzské, Brambory, Přílohy
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Francouzské brambory

Suroviny

1 kgbrambor
1 ksvelká cibule
300 guzeného masa (lze nahradit dušenou šunkou)
2 ksvejce
200 mlsmetany na vaření nebo zakysané smetany
směs mražené míchané zeleniny
olej na vymazání zapékací mísy (nebo máslo)
sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Brambory uvaříme do poloměkka v osolené vodě (přibližně 20 minut). Potom je scedíme a necháme vychladnout. Následně je oloupeme a nakrájíme na, pokud možno, pravidelné kostičky. Na kostičky nakrájíme také uzené maso nebo dušenou šunku, cibuli poté krájíme na kolečka. Troubu na 200 stupňů Celsia, předehříváme. Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Ve velké míse si rozšleháme vajíčka a postupně do nich vmícháme zakysanou nebo sladkou smetanu. Záleží na tom, co vám vyhovuje více, samozřejmě je nejlepší zkusit postupně obě varianty. Do vajíček přidáme sůl a pepř. Koření se tak nejlépe dostane opravdu rovnoměrně do všech vrstev pokrmu.
  3. Zapékací misku vymažeme ji trochou oleje (můžeme použít i kousek másla), a začneme do ní postupně vrstvit všechny předpřipravené ingredience. Nejprve vkládáme na dno misky brambory, zeleninu, poté přidáme cibuli a uzené maso či šunku. Takto ještě jednou postup zopakujeme a navrch naskládáme zbytek brambor. Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Vše v misce zalijeme připravenou vaječno-smetanovou směsí. Můžeme také nahrubo nastrouhat sýr (doporučujeme eidam nebo čedar, ale opět zde velmi záleží na vás) a připravené brambory jím celé posypeme.
  5. Misku pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 st. a přibližně 25 – 30 minut pečeme. Je dobré průběžně kontrolovat a brambory z trouby vyndat tehdy, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou. Francouzské brambory je nejlepší podávat zároveň se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky

Zdroj: Vaření a pečení s radostí