NejRecept.cz Dezerty Koláče Francouzský krémeš
Francouzský krémeš
Recept Francouzský krémeš
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   13.4.2015

Francouzský krémeš

Na první pohled se zdá, že tento zákusek je velmi náročný na přípravu. No opak je pravdou! Jednoduchý a určitě stojí za to, vyzkoušet ho!

Suroviny

Těsto:

1 bal.
listové těsto

Vanilkový krém:

1 l
mléko
8 ks
vejce
300 g
kr. cukr
100 g
hladká mouka
1 lusk
vanilka
25 g
želatina

Šlehačkové vrstva:

400 ml
smetana ke šlehání
2 lžíce
moučkový cukr
2 bal.
Smetafix

Vrch:

1/2 lžičky
instantní káva
5 lžic
mléko
200 g
kr. cukr
70 g
máslo
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si plech na pečení o velikosti 36 x 24 cm.
  2. Listové těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme ho do požadované velikosti. Obě těsta upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů do zlata. Nezapomeneme těsto popíchat vidličkou, aby se nám nenafúklo. 
  3. Nejdříve si připravíme polevu na vrch: Ke kávě přidáme teplé mléko a mícháním kávu rozpustíme. Dáme do hrnce, přidáme cukr a na mírném ohni za stálého míchání krátce povaříme - cca 8-10 minut - připravíme karamel. Odstraníme z tepla, vmícháme máslo a rychlými pohyby vařečkou máslo rozpustíme a hmotu důkladně vymícháme. Chvíli počkáme, dokud nedostaneme krémový karamel a navrstvíme na jeden upečený plát těsta, který následně nakrájíme na kostičky.
  4. Žloutka a bílka oddělíme. Žloutka utřeme s cukrem (150 g), přidáme mouku, vnitřek vanilky a přilijeme 200 ml mléka. Důkladně utřeme, abychom neměli hrudky. 700 ml mléka dáme ohřát na oheň, přidáme utřenou žloutkovou hmotu a uvaříme hustý pudink. Ve zbylém mléce - 100 ml si připravíme želatinu podle návodu na obalu. Připravenou želatinu přidáme do vyšlehaného sněhu z vaječných bílků a 150 g cukru. Takto připravené vaječné bílky vmícháme ho horké husté žloutkové hmoty a spojíme.
  5. Ještě teplý krém navrstvíme na upečený plát listového těsta a pěkně uhladíme. Necháme pořádně vychladnout.
  6. Smetanu ke šlehání utřeme s cukrem a ztužovačem do krémové šlehačky, kterou navrstvíme na krém. Pěkně uhladíme a položíme druhý plát těsta, který jsme na začátku polili polevou. Necháme ztuhnout, nakrájíme na úhledné řezy a podáváme. Dobrou chuť!

Zdroj: Citromhab

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář