NejRecept.cz Dezerty Koláče Gápeľský koláč - skořicové nebíčko v ústech
Gápeľský koláč - skořicové nebíčko v ústech
Recept Gápeľský koláč - skořicové nebíčko v ústech
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Mishenka

Tento koláč u nás mizí hned z plechu. Voňavý, bohatě plněný, nahoře křupavý ze skořicového cukru. A pokud náhodou zvýší kousek či dva druhý den, pořád je dobrý, ne jako jiné kynuté koláče či buchty, které tvrdnou.

Mishenka Mishenka    ·   25.4.2023

Gápeľský koláč - skořicové nebíčko v ústech

Tento koláč u nás mizí hned z plechu. Voňavý, bohatě plněný, nahoře křupavý ze skořicového cukru. A pokud náhodou zvýší kousek či dva druhý den, pořád je dobrý, ne jako jiné kynuté koláče či buchty, které tvrdnou.

40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
125 ml
mléko
375 g
polohrubá mouka
50 g
krystalový cukr
50 g
rozpuštěné máslo
1 ks
vejce
1 ks
žloutko
špetka
sůl
440 g
švestková povidla
1/2 ks
droždí

Na vrch:

trochu
rozpuštěné máslo

Posypka:

2 lžíce
krystalový cukr
1 lžíce
mletá skořice
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
  1. Z mléka, trochy cukru a droždí si připravíme kvásek, ten pak nalijeme do mouky, přidáme rozpuštěné máslo, zbylý cukr, celé vejce a ještě jedno žloutko, špetku soli a uhněteme jemné těsto.
  2. Necháme ho asi hodinu vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Těsto pak tence vyválíme a štědře natřeme povidly.
  4. Těsto pak přendáme tak, že spodní stranu přehneme vzhůru do přibližně třetiny a pak totéž uděláme s vrchní stranou, kterou přendáme na spodek, čímž vytvoříme tři vrstvy.
  5. Krájíme na 4-5cm pásky, poklademe na vymazaný a moukou vysypaný plech a nakonec potřeme rozpuštěným máslem a posypeme drobenkou ze 2 lžíc cukru a 1 lžíce mleté skořice.
  6. Necháme 10 minut podkynout a pečeme 15min na 200 st.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář