Halapáč jihlavskej babičky

Co řeknete na takový oběd? Je to sice bez masa, ale někdy si třeba dopřát i takové jídla a dát tělu odpočinek. Houby, fazolky, rajčata, papriky, cibule, ale samé dobré suroviny, tak přece to nemůže být špatný oběd. Podávám to ještě s kopečkem rýže a omáčku zahustíme smetanou na vaření. Kdo nechce, zahušťovat nemusí, ale my doma máme raději zahuštěné. Autor: Libuše

Přidal:, 8.3.2017
Kategorie: Oběd
Recept Halapáč jihlavskej babičky

Suroviny

1 kscibule
1 lžičkahladké mouky
2 lžíceoleje
2 kspapriky
2 špetkypepře
2 ksrajčat
1 kelímeksmetany na vaření
dle chutisůl
1 litrvývaru
cca 90 kszelených fazolek
150 gžampiónů

Postup přípravy

  1. Papriky spařím ve vroucí vodě a oloupu je. Na oleji spěním nakrájenou cibulku, přidám na plátky nakrájené žampióny a nakrájenou zeleninu.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Pokud jsou fazolky tužší, přidám je též, pokud jsou měkčí, tak je přidám až ke konci před vlitím smetany.
  3. Po orestování, přiliji trochu horkého vývaru a dusím do změknutí.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. V kelímku smetany smíchám lžičku hladké mouky, zahustím omáčku, nechám provařit a v případě potřeby dochutím. Ale zpravidla toto zabezpečí zeleninový vývar.