Helenské rohlíčky

Viděla jsem před časem v televizi dokument o obci Svatá Helena v rumunské oblasti Banát. Žije zde od roku 1824 menšina českých přistěhovalců. Měla jsem chvílemi pocit, že se dívám na film pro pamětníky. Ve Svaté Heleně jako by se zastavil čas, ale ku prospěchu věci. Staré zvyky a obyčeje, písničky, kroje, pokrmy tam jsou dosud živé. Výrobu rohlíčků tam jedna paní ukazovala, neměla žádnou pohodlnou techniku, vše pěkně rukama. Ty rohlíčky vyzkoušejte - jsou neodolatelné :) Autor: Makronka

Přidal:, 14.11.2018
Kategorie: Moučníky, Pečivo, Rohlíky
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Helenské rohlíčky

Suroviny

Těsto:
500 ghladká mouka
75 gmáslo
50 gsádlo
25 gdroždí
asi 200 mlmléko
100 gjemný krupicový cukr
1/2 kscitron - kůra
špetkasůl
1 ksvejce
Náplň:
kokos strouhaný jemný
práškové kakao
rozpustná káva
strouhané ořechy
strouhaná čokoláda
mletý mák
vejce na potření
Cukrový rozvar:
150 mlvoda
3 bal.vanilkový cukr

Postup přípravy

  1. Smícháme mouku, sůl, nasekaný tuk, přidáme cukr, vejce, citronovou kůru, rozdrobíme droždí, zalijeme 20 ml vlažného mléka a počkáme asi 7-10 minut. Pak přilijeme zbytek mléka, vypracujeme těsto, necháme asi hodinu kynout. Odkrajujeme kousky a tvoříme bochánky, opět necháme kynout.
  2. Rozválujeme bochánky na oválek, plníme podle chuti sypkými surovinami, tvarujeme rohlíky. Necháme zhruba 10 minut na plechu kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem.
  3. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Než se rohlíky upečou, svaříme cukr s vodou na rozvar. Hotové, upečené, ještě horké rohlíčky potřeme rozvarem.

Můj blog:  Mlsoty