Hovězí plátky na žampionech s jasmínovou rýží

Náš tatínek není s houbami zrovna největší kamarád, takže je do jídla přidávám opravdu jen zřídkakdy. Ale přežil to a my ostatní jsme si pošmákli... :D :D :D Autor: Danka

Přidal:, 29.10.2018
Kategorie: Hovězí, Maso, Oběd
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Hovězí plátky na žampionech s jasmínovou rýží

Suroviny

cca 1 kghovězí loupané plece
dle chutisůl, mletý černý pepř
2 ksstředně velké cibule (nadrobno)
3 stroužkyčesneku (nadrobno)
dle potřebymasový vývar
2 lžičkydrceného kmínu
1 lžičkamletého pepře
2 lžičkysoli
10 ksčerstvých žampionů
olej
hladká mouka
voda

Postup přípravy

  1. Plátky masa z obou stran lehce naklepeme, osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a postupně zprudka orestujeme na oleji. Poté vkládáme do "pomaláčku". Do výpeku vsypeme cibuli a necháme restovat do světlehněda, pak zalijeme trochou vývaru a necháme "odvařit", vlijeme na maso a dolijeme vývarem, aby bylo maso zcela ponořené. Přidáme kmín, česnek, sůl a mletý pepř, vsypeme pokrájené nožičky ze žampionů, hrnec uzavřeme a dusíme na vyšší stupeň asi 3 hodinky. Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Poté maso vyjmeme, přidáme na oleji orestované plátky žampionů, zahustíme záklechtkou z trochy studené vody a 2 lžic hladké mouky a necháme ještě asi 30 minut vařit.
  3. Pak do omáčky vrátíme maso a necháme vše prohřát.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  4. Pokrm lze samozřejmě připravit i klasicky na plotně, takže nemusí "smutnit" ani ten, kdo nevlastní pomalý hrnec.